Roddelen, liegen en inlikken meest voorkomende streken

Roddelen is de meest voorkomende 'rattenstreek' op het werk. Ook ander ellebogenwerk, zoals liegen en inlikken, scoren hoog. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Rotterdamse Erasmus Universiteit heeft gehouden onder 750 werkenden naar aanleiding van het managementboek van het jaar 2003 Hoe word ik een rat....

Van onze verslaggever

Aan de respondenten is ook gevraagd aan welk rattengedrag zij zichzelf schuldig maken. Bijna de helft maakt zich naar eigen zeggen schuldig aan roddelen. Een op de drie vernietigt zijn sporen zoals bezochte internetadressen en een kwart hoort collega's uit en laat ze zo meer vertellen dan ze lief is.

Roddelen kan volgens bijna de helft nog wel door de beugel. Collega's slachtofferen, vernederen en kwetsen worden op de werkvloer meestal als onacceptabel beschouwd.

Leidinggevenden die het verkeerde voorbeeld geven zijn de belangrijkste oorzaak (84 procent) van rattengedrag. In driekwart van de gevallen is ongelijke behandeling en jaloezie tussen medewerkers een bron voor misdragingen.

De sfeer op de werkvloer wordt er in ieder geval niet beter op. In bijna 90 procent neemt deze door de streken af. In driekwart van de gevallen worden ook de werkprestaties minder. Een kleine groep ziet het positiever: bijna een van de vijf collega's om u heen beleeft veel plezier en lol aan het rattengedrag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden