Roda JC heeft als topploeg wel wat weg van Feyenoord

Roda JC al veertien wedstrijden ongeslagen aan kop van de ranglijst, dat is even wennen. Gisteren, op een naargeestige zondagmiddag in Zuid-Limburg, voegde de combinatie van Roda en Juliana opnieuw een hoofdstuk aan het succesverhaal toe....

COEN VEMER

Van onze verslaggever

Coen Vemer

KERKRADE

Een fraai hoofdstuk was het deze keer niet. Het was slordig en weinig orgineel geschreven, op groezelig papier. Het elftal van Huub Stevens, de zoveelste kroonprins in het trainersgilde, kwam op de hobbelige grasmat niet uit de verf tegen een tegenstander die zich vanaf de eerste minuut ingroef op eigen helft.

FC Utrecht confronteerde de trots van Kerkrade en omstreken met de keerzijde van het succes. Middenmoters hoeven niet zo nodig tegen een topploeg, weigeren hardnekkig lekker mee te voetballen (voor zover ze dat kunnen), en loeren geniepig op een counter. Zeker in een uitwedstrijd en zeker als ze, zoals de mannen van trainer Leo van Veen, met een zwaar gehavende formatie aantreden.

De ontmoeting tegen de nummer tien van de eredivisie gaf een indicatie hoe top Roda JC momenteel eigenlijk wel is. Op het onderdeel 'breken van een muur', een speldiscipline die bij Ajax, Feyenoord en PSV al jaren een vast recept is, scoorden de Limburgers ternauwernood een voldoende.

Vast staat dat Roda JC een aardig elftal heeft. Het valt enigzins te vergelijken met dat van Feyenoord. Ook trainer Stevens hanteert het drie-spitsensysteem en evenals zijn collega Van Hanegem heeft hij de beschikking over een linkerflank die uit louter linksbenige voetballers bestaat. Van achter naar voren: Luypers, Van Galen en Huiberts.

Het middenveld van Roda doet weinig onder voor dat van de Rotterdammers. Doomernik is een ontregelaar à la Bosz, Van Galen heeft de wreeftrap en de energie van Witschge, en Van de Luer doet ongeveer wat Scholten doet bij Feyenoord. Hij is doorgaans zelfs wat dominanter, al kon hij dat tegen FC Utrecht niet zo laten zien, omdat Asmus hem voortdurend hinderlijk voor de voeten liep.

In de laatste linie heeft Roda net als Feyenoord een sterk centrum. De Kock zorgt voor het betere kop- en schaduwwerk en Atteveld is normaliter de inschuivende vrije verdediger. Omdat de laatste gisteren een schorsing uitzat, nam Van Hoogdalem de honneurs waar. Wat opviel, was dat hij veel vaker voor zijn defensie speelde dan erachter.

In het centrum van de aanval bij Roda staat Graef, die weliswaar niet zo flitsend oogt als Feyenoords Larsson, maar die zeker niet ongevaarlijk is en in elk geval al vaker heeft gescoord (acht treffers tegen twee). Op rechts speelt Iwan. Hij wint het niet van zijn tegenpool uit Rotterdam, Taument, maar hij is dan ook van origine middenvelder. Gisteren was hij uit vorm.

Op de andere vleugel opereert Huiberts, die het qua virtuositeit moet afleggen tegen Blinker van Feyenoord. Toch kan hij het nodige met een bal en zijn rendement is groter. Dit seizoen trof hij al negen maal doel en dat is zes keer vaker dan Blinker. De treffer die hij tegen FC Utrecht maakte, was er bovendien een van grote schoonheid.

Hoewel Huiberts Utrechts fanatiekste cipier Vierklau voortdurend in zijn spoor wist, was hij met afstand Roda's gevaarlijkste aanvaller. Al na vijf minuten was hij dichtbij een doelpunt. Hij loste vanaf de rand van het strafschopgebied een venijnig schot dat op de lat belandde. Doelman Ponk, vervanger van de geblesseerde Van Ede, brandde er lelijk zijn vingers aan.

Vier minuten na rust kwam Huiberts nog een keer los van zijn schaduw, toen Vierklau een lange pass van rechtsachter Senden niet op juiste waarde inschatte. Huiberts legde de bal dood op de schoen en haalde vervolgens in een tamelijk vloeiende beweging hard door. Opnieuw schroeide het projectiel de vingers van Ponk, maar deze keer was het net toch echt het eindstation, 1-0.

De acties van Huiberts waren de schaarse hoogtepunten van het duel, waarin Roda in een te laag tempo voetbalde om openingen te creëren in het Utrechtse bastion. Een keer lukte dat nog bijna, toen Graef de buitenspelval omzeilde en alleen op het doel afging. Ponk ving hem evenwel net buiten het strafschopgebied op. Het kwam de doelman op een boeking te staan.

FC Utrecht stelde daar bar weinig tegenover. De beste kans was voor nieuwkomer Mykland. De Noorse international met het uiterlijk van een provo slaagde er halverwege de eerste helft in om keeper Hesp te omspelen, maar zijn inzet kon door Luypers uit de doelmond worden gegleden. Dat de Limburgse verdediger daarbij gebruik maakte van zijn elleboog ontging scheidsrechter Van Dijk.

'Roda hoort tot de beste vijf en zal zich dit seizoen ongetwijfeld kwalificeren voor Europees voetbal', oordeelde aanvaller Foeke Booy van Utrecht. Trainer Van Veen prees de vorm, het zelfvertrouwen en de homogeniteit van de geel-zwarten. 'Er zit veel kwaliteit in het elftal', zei hij.

Wat Roda JC niet heeft en een club als Feyenoord bijvoorbeeld wel, is uitstraling. Dat geeft de Rotterdammers een lichte psychologische voorsprong. Wie naar Van Gobbel kijkt, of zijn equivalent bij Roda, Senden, begrijpt dat wel. Fräser of Van Hoogdalem? Taument of Iwan? De Wolf of De Kock? Eén - nul voor de ploeg van Van Hanegem. Feyenoord - Roda is op 8 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden