Rockerkrieg rond Heino

Het nieuwe album van schlagerkoning Heino (74) zorgt voor controverse in Duitsland. Vindt Rammstein de cd nou 'zum kotzen' of niet?

'Eins, zwei, drei, vier, fünf, sechs, sieben, acht, neun, aus.' Het is het begin van een van de stevigste Duitse hardrocksongs van de laatste jaren. Zanger Till Lindemann telt tot negen, waarna na het 'Aus' een rijtje brullende gitaren de riff van het lied Sonne inzet. Lekker nummer, van de ook in Nederland populaire band Rammstein. Hard, Duits, welhaast 'wagneriaans', met veel vuurwerk en teutoons spektakel op het podium. Omstreden, dat ook soms.


Dezer dagen zijn het echter niet de pyrorockers van deze Tanzmetall die in Duitsland opwinding veroorzaken. Zanger Heino, ja, de 'albino met de eeuwige zonnebril', de schlagerkoning met meer dan 50 miljoen verkochte albums achter zijn naam, viert zijn zoveelste comeback. Vergeet nummers als Die Schwarze Barbara of Karamba, karacho, ein Whisky, hier is de rocker Heino. De Duitse pers spreekt al schertsend van 'der größte Rollator des Deutschen Pop'.


De Duitse Heintje Davids, die al meermalen afscheid heeft genomen, bereikte afgelopen week vanuit het niets de toppositie in de hitlijsten. Naam van zijn album: Mit freundlichen Grüßen - Das verbotene Album. Goeie titel, waarmee de 74-jarige Heinz-Georg Kramm in één klap weer in het middelpunt van de belangstelling staat. Op het album geen schlagers, maar versies van bekende nummers van Duitse bands en zangers als Rammstein (Sonne), Peter Fox (maker van het ook in Nederland niet onbekende Haus amSee), Die Ärtze, Nena (nee, geen 99 Luftballons, maar Leuchtturm) en Oomph!


Heino, die op de cover van zijn nieuwe album wordt afgebeeld als een oude rocker - leren jack, eeuwige zonnebril en doodshoofdzegelring - heeft de liedjes niet verschlagerd. Hij heeft zich ook niet à la Johnny Cash in zijn nadagen aan uitgeklede versies van bekende nummers gewaagd. Nein, hij blijft keurig het origineel volgen, al klinkt zijn stem soms wel wat vlak. Een halve octaaf, meer haalt hij niet, hij spreekt meer dan dat hij zingt.


Ook is de 'hardrock' uit zijn versies gehaald. Klinkt daar een blokfluit? En is dat een accordeon? En hé, een xylofoon? De gitaren van Rammsteins Sonne zijn deels vervangen door blazers. Wel gebleven zijn de rollende 'rrrr's, want daar was Heino altijd al goed in. Dat heeft hij trouwens weer gemeen met de zanger van Rammstein: 'Alle warrrrrrten auf das Licht, Fürrrrrrchtet euch, fürrrrrrchtet euch nicht.'


De Duitse pers, die de afgelopen dagen elk liedje ontleedde, vindt Junge van de Ärtze het minst gelukt. Het liedje valt volledig 'uit elkaar'. 'Geen wonder dat de Ärtze zo zuur waren'. Hier is Heino een 'brillianter Dekonstruktivist.' Maar over de rest van het album: 'Diese Platte beweist: Es gibt nichts Robusteres als den teutonischen Qualitäts-Schlager.'


Mit freundlichen Grüßen - Das verbotene Album zag afgelopen vrijdag het licht, maar het was de weken daarvoor al flink onrustig in de Duitse muziekscene over de ophanden zijnde release. Bild stookte het vuurtje daarbij lekker op. De rockers waren niet blij, was de strekking in het boulevardblad. 'HEI-NOON! Ein solches Wutbeben hat es in der deutschen Rockmusik noch nicht gegeben.'


Nu viel dat met die 'Rockerkrieg' wel mee. De leden van Rammstein zouden volgens Bild gezegd hebben dat de plaat 'zum kotzen' was, maar dat werd later door de band weer ontkend op de eigen website. De band heeft helemaal geen moeite met de versie van Heino, lieten de hardrockende pyrotechnici weten.


De zanger van Oomph! bleek wel oprecht boos dat zijn Auge Auf door Heino was opgenomen. Hij had namelijk moeite met de 'mens' Heino. Want, zei de leider van Oomph!, dat is toch de zanger van de hit 'Es steht ein Soldat am Wolgastrand, Hält Wache für sein Vaterland', een liedje dat geliefd is bij de oude kameraden van de Wehrmacht?


Het management van Heino zal zich bij alle reuring stevig in de handen hebben gewreven met al die gratis publiciteit. Het album stond weken voor verschijnen al op 1 bij de verkoopsite voor beoeken en platen Amazon.de. Met zo'n titel, Het Verboden Album, weet je natuurlijk ook dat er ophef in de media zal ontstaan en dat was natuurlijk precies de bedoeling. Goede pr-stunt. Missie geslaagd.


Heino himself kwam vorige week gebruind terug van een vakantie met zijn Hannelore in Florida. Hij begrijpt niets van alle opwinding. 'De artiesten worden gewoon betaald voor het gebruik van hun nummers. Ze kunnen me niets maken als ik me keurig aan hun muziek houd. En nu is het mijn beurt om wat plaagstootjes uit te delen. Hoe vaak hebben ze mij niet in de maling genomen?'


En ja, hij houdt van rockmuziek. Stond hij niet op de foto met Mick Jagger? Over de collega's van Rammstein, Oomph! en de Ärtze ook geen kwaad woord. 'Ze kunnen best aardige liedjes schrijven.' Al houdt hij niet zo van elektrische gitaren.


En de kritiek van de zanger van Oomph! dan? Heino: 'De soldaat die aan het Wolgastrand staat, is een Rus! Het is een lied uit een operette van Franz Léhar, Der Zarewitsch. Je kunt er niet eens op marcheren! Op de muziek van Rammstein, ja daar kun je heel goed op marcheren.'


De man met de bril

Oud-banketbakker Heino, geboren op 13 december 1938 in Düsseldorf-Oberbilk, heeft lang gezongen op bruiloften en partijen, tot hij het grote publiek wist te bereiken. Zijn donkere bril is geen gimmick. Als gevolg van een oogziekte heeft hij last van een uitpuilend oog. Zijn familiegeschiedenis is bewogen. Zijn vader sneuvelde als Duitse militair in 1941 aan het Oostfront. Heino is voor de derde keer getrouwd en verloor een dochter door zelfmoord.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden