Rochelle kan bij vader gaan wonen

De kleuter Rochelle Rikkers kan terugkeren naar haar vader Martin Huisman. De stichting Jeugdzorg verzet zich niet langer hiertegen en zal vandaag de Dordtse kinderrechter dienovereenkomstig adviseren....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Jeugdzorg zal zich bij zijn advies baseren op een recent rapport door het Ambulatorium in Zetten. Dat constateert geen beletsels om de opvoeding aan Huisman toe te vertrouwen.

Rochelle is het zusje van de 5-jarige Rowena die in 2001 werd gedood door haar moeders vriend. Rochelle werd daarna in Spanje aangetroffen bij haar moeder en de vriend. De man is veroordeeld voor doodslag, de moeder voor betrokkenheid hierbij. De moeder is in beroep gegaan.

Het grootste geschilpunt is nu de termijn waarop Rochelle terugkeert. De onderzoekers bevelen aan de huidige behandeling van het meisje in het kinderpsychiatrisch centrum in Barendrecht af te maken. Huisman wil zijn dochter zo snel mogelijk terug . Het meisje zou tegelijk met andere kinderen in een nieuwe klas kunnen beginnen in zijn woonplaats.

Groeneweg wilde maandagavond niet vooruitlopen op de inhoud van zijn advies en de termijn die hij voorstelt, maar zegt nadrukkelijk geen problemen te verwachten. 'Wij hebben een goede verhouding met beide ouders. We denken absoluut allemaal in dezelfde richting. '

Verder moet de rechter zich buigen over de vraag wie de ouderlijke macht krijgt. Huisman heeft ooit verzuimd het ouderlijk gezag aan te vragen. De moeder zal naar verwachting vragen om uitstel van de beslissing over het ouderlijk gezag tot de uitspraak van haar beroepszaak in het najaar.

Rochelle kwam na terugkeer uit Spanje bij haar vader in huis. De toenmalige voogdij-instelling, Jeugdzorg Dordrecht, haalde haar daar weg. De door de stichting geraadpleegde psycholoog, Wim Wolters, achtte Huisman ongeschikt voor de opvoeding. Ook zou het meisje getraumatiseerd zijn. Ze werd in een psychiatrische kliniek geplaatst.

Huisman en diens advocaat Liefting ijveren sindsdien voor terugkeer van Rochelle naar haar vader . In november vorig jaar werd Wolters door vakgenoten berispt . Een door minister Donner van Justitie bevolen onderzoek veegde een maand later de vloer aan met alle aanbevelingen en conclusies van Wolters én de Jeugdzorg.

Sindsdien wordt de zaak begeleid door de stichting Jeugdzorg Zuid-Holland, een overkoepelend orgaan onder leiding van Groeneweg. 'We hebben hard gewerkt aan normalisering van de relaties.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden