Roccade gaat vrijwel zeker naar Getronics

Het automatiseringsbedrijf Roccade besluit vrijwel zeker nog dit jaar te fuseren met Getronics. Formeel moet de Tweede Kamer binnenkort nog een besluit nemen over de privatisering van het voormalige Rijks Computer Centrum, maar Roccade-topman H....

Van onze verslaggever

ZOETERMEER

Roccade, in 1990 verzelfstandigd tot een NV, is nu nog volledig in handen van de overheid. De verkoop van de aandelen moet, uitgaande van een niet ongebruikelijke koerswinst-verhouding van 10, ongeveer een kwart miljard gulden opbrengen. Hoewel Bosma de Staat 'niet voor het blok wil zetten', heeft hij een uitgesproken voorkeur voor Getronics als koper. Roccade werkt al nauw samen met die beursgenoteerde automatiseerder.

Informeel heeft Bosma al op het ministerie van Binnenlandse Zaken - dat formeel zijn aandeelhouder is - over een fusie met Getronics gesproken. Hij heeft de indruk dat Den Haag 'wel mee wil denken over onze voorkeur'. Op suggesties dat de overname binnenskamers al 'geregeld' is, wil de directievoorzitter van Roccade niet ingaan, maar hij erkent wel dat de fusie al rond had kunnen zijn als de Kamer eerder akkoord was gegaan met privatisering.

Het afgelopen jaar heeft Roccade al een aanloop genomen naar de fusie. Samen met Getronics werd concurrent Raet gekocht. Juist vanwege de komende privatisering werd die aankoop gefinancierd met zo'n 60 miljoen aan kortlopende leningen, en opgetuigd met een optieregeling. Die put- en call-optie geeft Getronics het recht Roccades helft van Raet te kopen indien het toch niet tot een complete fusie komt. De gekozen constructie legt, erkent Bosma, 'wat tijdsdruk' op het fusieplan.

Het Getronics van de agressief expanderende bestuursvoorzitter A. Risseeuw ('Kan ik prima mee opschieten', zegt Bosma) sluit volgens Roccade goed aan bij de eigen activiteiten. De twee bedrijven werken al nauw samen, een strategisch verbond dat sinds de overname van Raet eind vorig jaar uiteraard intenser is geworden. En hoewel ook andere automatiseerders naar hem lonken, doet Bosma die berichten wat lacherig af.

Andere opties dan overname door Getronics zijn volgens Bosma wel onderzocht, maar terzijde gelegd. Voor een management buy-out is Roccade 'te groot', en een beursgang levert te weinig op ('Je ruilt één aandeelhouder in voor wat andere'). Aansluiting bij een grote partner in de informatie-technologie levert schaalgrootte op, 'en wij moeten steeds meer opboksen tegen grote internationale concurrenten', zegt Bosma, die het liefst, 'en daarbij speelt sentiment een rol', een Nederlandse partner vindt.

Roccade is met een omzet van 561 miljoen gulden vorig jaar een middelgrote speler op de Nederlandse automatiseringsmarkt. Met 1,7 miljard omzet behoort Getronics al tot de grootsten, maar samen zouden ze, zeker na consolidatie van Raet, onbetwist koploper worden. Met om en nabij 2,5 miljard omzet zou de groep het Utrechtse Origin, het fusieprodukt van BSO/Origin en Philips C & P (circa 2 miljard omzet), voorbijstreven.

De gestage groei van het concern heeft het afgelopen jaar wel het resultaat onder druk gezet: het bedrijfsresultaat daalde van 53 tot 51,3 miljoen gulden. Dank zij fiscaal compensabele verliezen nam de winst toe van 20,8 tot 24,2 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden