ROC zet leerling onder druk vanwege niet betaalde extra bijdrage

Het ROC Horizon College in Alkmaar heeft een leerling de toegang tot de school geweigerd, omdat hij de extra bijdrage aan opleidingskosten voor onder meer software en een stichting praktijk­­leren niet heeft voldaan. De leerling mocht sinds maandag de school niet meer in. Het Horizon College is inmiddels op zijn schreden teruggekeerd.

© anp

Steeds vaker proberen Roc's extra kosten naast het gewone schoolgeld van leerlingen te ontvangen, blijkt uit recent onderzoek van JOB, belangenbehartiger van mbo-studenten. Voorzitter Luuk Visser: 'Het mag helemaal niet, maar scholen komen er mee weg, omdat veel ouders of leerlingen dat niet weten.'

Zo is er de leerling die voor zijn opleiding bloemschikken elke week voor 30 euro bloemen moet kopen of de leerling die voor de koksopleiding voor honderden euro's aan eigen ingrediënten en een verplicht kookboek moet aanschaffen. De lijst is lang, het JOB klaagt al langer dat het gebeurt, maar er verandert niets. Visser: 'Maar het weigeren van de toegang is een maatregel die we niet eerder zijn tegengekomen. Dit is heel extreem en in strijd met de wet.'

Brief

Daniël Kortooms (19) volgt sinds september de opleiding juridische dienstverlening bij het ROC Horizon in Alkmaar. In februari dit jaar ontving hij brief van de school over een uitgebleven betaling van 238 euro, door de school aangeduid als 'opleidingsgebonden kosten'. 'De hoogte van de kosten zijn reeds bekend gemaakt bij uw inschrijving', meldt de brief. 'Wij wisten van niets, dus heb ik een verzoek tot toelichting geschreven', zegt Gerard Kortooms, de vader van Daniël.

Deze brief wordt nooit beantwoord en eind april komt er opnieuw een brief van de school binnen. Als Kortooms de openstaande factuur niet betaalt, zal met ingang van maandag 9 mei zijn schoolpas worden geblokkeerd, 'zodat je geen toegang meer hebt tot onze gebouwen'. Ook zal een deurwaarder worden ingeschakeld. 'De school kan dit echt niet doen, zegt ook onderwijsadvocaat Wilco Brussee.

Op de hoogte

De school laat weten 'de gang naar de pers niet de juiste' te vinden. Aanvankelijk zegt de woordvoerder van het Horizon College dat de leerling al sinds zijn intakegesprek op de hoogte moet zijn geweest van deze kosten. 'Als ik geen kaartje voor de bioscoop koop, mag ik ook niet naar binnen.'

Later belt de woordvoerder terug. De schoolpas van Daniël is gedeblokkeerd. 'Wij hebben hierin niet correct gehandeld', zegt hij. Ook wil de school uitzoeken of het correct is dat zij het woordje 'verplicht' voeren voor de extra schoolkosten.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden