ROC West-Brabant krijgt tik op de vingers: kwaliteit onderwijs onvoldoende gegarandeerd

ROC West-Brabant heeft onvoldoende in de gaten of het onderwijs bij de eigen opleidingen in orde is. De Onderwijsinspectie geeft de raad van bestuur in Etten-Leur vandaag een 'laatste kans' om orde op zaken te stellen. Momenteel heeft de inspectie 'onvoldoende vertrouwen'.

Bart Dirks en Rik Kuiper
ROC West-Brabant in Etten-Leur. Beeld Raymond Rutting
ROC West-Brabant in Etten-Leur.Beeld Raymond Rutting

Met circa 25 duizend studenten en vierhonderd mbo-opleidingen is ROC West-Brabant een van de grootste mbo-instellingen in Nederland. De inspectie oordeelt in het onderzoek dat vandaag openbaar wordt gemaakt uiterst kritisch.

De strategie is 'onvoldoende ontwikkeld', maatregelen zijn niet gebaseerd op een samenhangende visie en er komen 'steeds weer nieuwe kwaliteitsproblemen aan het licht waar de raad van bestuur geen of te weinig zicht op heeft', aldus de inspectie.

Daarmee is opnieuw een grote mbo-instelling in de problemen geraakt. In 2015 dreigde ROC Leiden failliet te gaan door te duur vastgoed. De kwaliteit van het onderwijs leed daar onder de financiële lasten. In 2012 ging onderwijsmoloch Amarantis ten onder. De koepel met 60 scholen en 33 duizend leerlingen kampte met een schuld van tientallen miljoenen euro's en werd ontbonden.

Financiën

Dat het ROC West-Brabant ook zo zal vergaan, is niet waarschijnlijk. 'Qua financiën en vastgoed hebben wij geen problemen', zegt interim-bestuursvoorzitter Rob Neutelings. 'Het gaat bij ons puur over de borging van de kwaliteit.'

De Onderwijsinspectie bevestigt dat er in financiële zin 'geen problemen' zijn. Bij de vmbo-tak van ROC West-Brabant spelen de problemen niet.

Bij ROC West-Brabant zag de inspectie tijdens reguliere controles onder de 400 opleidingen dat er vaak problemen waren. De instelling kon niet garanderen dat de opleidingen kwalitatief goed genoeg waren. Daarom mocht de instelling bijvoorbeeld enige tijd geen examens meer afnemen bij de opleiding chauffeur goederenvervoer. Leerlingen moesten daarvoor naar een ander roc in Dordrecht. Intussen heeft de West-Brabantse opleiding zijn examenlicentie weer terug.

400 opleidingen op mbo-niveau biedt ROC West-Brabant aan, bij drie daarvan is de kwaliteit onvoldoende.

Ook constateerde de inspectie dat de instelling niet leerde van fouten. 'Soms was een probleem bij de ene opleiding verholpen, maar kwamen we hetzelfde probleem kort daarna bij een andere opleiding tegen', aldus een zegsman van de inspectie. 'Daardoor kregen we de indruk dat er sprake was van een structureel probleem.'

Al sinds 2012 heeft de inspectie ROC West-Brabant in het vizier. De inspectie ziet nog steeds 'onvoldoende structurele verbeteringen'. Er wordt te traag en ad hoc ingegrepen. Is de situatie in november nog altijd onvoldoende verbeterd, dan kan de Onderwijsinspectie het ministerie adviseren in te grijpen. Dat is pas een keer gebeurd. Staatssecretaris Dekker greep in 2014 in bij een aantal evangelische scholen na een vernietigend rapport van de inspectie.

'Vóór 2012 was ons onderwijs altijd goed'

De interim-voorzitter van ROC West-Brabant is het met de meeste kritiek van de Onderwijsinspectie op zijn opleidingencentrum eens. 'Maar het komt goed.' (+)

'Het oordeel is heftig, laten we daar eerlijk over zijn', reageert interim-bestuursvoorzitter Neutelings. 'We zijn het voor 95 procent met de conclusies van de inspectie eens. In april hebben we al een concept van dit rapport ontvangen. Dat hebben we intern besproken met tientallen opleidingsdirecteuren en managers.

'Opvallend was dat mensen ze zich bijna aangetast voelden in hun beroepseer. We gaan samen zorgen dat de inspectie in november wel tevreden kan zijn.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden