Roc's claimen 100 miljoen van Asscher

Vier grote regionale onderwijscentra (roc's) eisen een schadevergoeding van 100 miljoen euro van het Rijk. Ze verwijten het Rijk 'onbehoorlijk bestuur'. De vier scholen zijn naar eigen zeggen elk tientallen miljoenen euro's misgelopen nadat het kabinet in 2007 besloot inburgeringscursussen over te laten aan de vrije markt.

Beeld ANP

De claim van de roc's is gericht tegen de Staat, vertegenwoordigd door het ministerie van Sociale Zaken, dat inburgering onder zijn hoede heeft. Voor PvdA-minister Lodewijk Asscher dreigt nu een financiële tegenvaller.

Minder inkomsten
Het gaat om de roc's Albeda en Zadkine (Rotterdam), het roc Amsterdam en roc Mondriaan (Den Haag). Zadkine heeft grote financiële problemen. Ook roc Amsterdam kampt met verliezen en wijt dit aan het wegvallen van de inburgeringscursussen: dat leidde tot minder inkomsten, dure ontslagregelingen en overtollige gebouwen.

Advocaat Tom Barkhuysen van Stibbe stelt dat de onderwijscentra de wrange vruchten plukken van bestuurlijke inconsequentie. 'De ene minister dwong de roc's tot forse investeringen, de volgende schafte het weer af.' De instellingen waren sinds 1998 verplicht inburgeringslessen aan te bieden. Ze hadden vaak vast personeel in dienst, betaald conform de onderwijs-cao. 'Dan is er opeens een wetswijziging en moeten ze twee maanden later concurreren op de markt. Dat is onmogelijk.'

Eind deze maand
De roc's dienen de claim eind deze maand in. Sociale Zaken wil tot die tijd niet reageren. In de dagvaarding beroepen de scholen zich op een afspraak uit 2007. Toen de marktwerking van kracht werd, ondertekenden minister Rita Verdonk voor Integratie en Mark Rutte, toenmalig staatssecretaris van Onderwijs een overeenkomst. Daarin staat dat het niet de bedoeling is dat 'individuele roc's onevenredig getroffen werden door de effecten van de stelselwijziging'.

In een aantal vergelijkbare gevallen gaf de rechter de gedupeerden gelijk. Marktwerking in het loodswezen bracht in 2001 veel scheepvaartbedrijven in de problemen. In dezelfde periode werden varkensboeren getroffen door plotseling aangescherpte wetgeving over de uitstoot van schadelijke stoffen.

'In beide gevallen oordeelde de Hoge Raad dat gedupeerden te weinig tijd hadden gekregen zich voor te bereiden op de nieuwe situatie', zegt Barkhuysen. 'Dat geldt ook voor de roc's.' De roc's jagen al vier jaar op de schadevergoeding, maar stapten niet eerder naar de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden