ROC Leiden wil schade verhalen op bestuurders

ROC Leiden gaat proberen de schade die is geleden door de bouw van megalomane nieuwbouwprojecten te verhalen op voormalige bestuurders en toezichthouders. Dit liet minister Jet Bussemaker (Onderwijs) donderdag weten aan de Tweede Kamer. Ze zal de instelling 'zo goed mogelijk' ondersteunen bij het aanspannen van een procedure.

Exterieur van onderwijsinstelling ROC Leiden. Beeld anp

ROC Leiden kwam door de nieuwbouw in grote financiële problemen. Vorig jaar moest Bussemaker de school redden door 40 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dat bedrag komt ten laste van de mbo-sector. Een commissie onder leiding van Pauline Meurs concludeerde in december dat het toenmalige bestuur 'onverantwoord en verwijtbaar' had gehandeld. Ook de toezichthouders hadden hun taak niet naar behoren vervuld.

Bussemaker wilde toen al dat ROC Leiden zou proberen de verantwoordelijken te vervolgen. Daartoe zou school de oud-bestuurders aansprakelijk moeten stellen en een zaak moeten aanspannen bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Die kan oordelen of sprake is geweest van wanbeleid.

Deze procedure is nu in gang gezet. Rond de jaarwisseling heeft ROC Leiden een aansprakelijkheidsstelling verzonden aan twee voormalige leden van het college van bestuur en dertien voormalige leden van de raad van toezicht. Zij stonden tussen 2001 en 2011 aan het roer van ROC Leiden, toen de instelling twee enorme gebouwen liet neerzetten naast de stations Leiden Centraal en Leiden Lammenschans.

Doorgewinterde rasbestuurder, kaliber straatvechter

Megalomane nieuwbouw kostte ROC Leiden bijna de kop. Uit onderzoek moet dinsdag blijken wat er fout ging. Hoe komt voormalig collegevoorzitter Jacques van Gaal ervan af? Lees hier een profiel (+).

Jacques van Gaal

Motor achter die plannen was de toenmalige collegevoorzitter Jacques van Gaal. Hij zou volgens Meurs 'verliefd' zijn geweest op de nieuwbouw. In een reactie zegt Van Gaal dat hij nog geen aansprakelijkheidsstelling heeft ontvangen en niet telefonisch op de hoogte is gesteld door ROC Leiden. Hij wil nog niet inhoudelijk reageren.

Onder de dertien oud-toezichthouders die ROC Leiden aansprakelijk stelt, zitten nog een aantal andere opvallende namen. Zo ontvingen de Leidse oud-wethouder Tjeerd van Rij, de huidige collegevoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam en wethouder Kees den Ouden van Zoeterwoude een brief.

De verzonden aansprakelijkheidsstellingen hebben een algemeen karakter, schrijft Bussemaker aan de Tweede Kamer. 'Op dit moment is de Stichting ROC Leiden bezig met de voorbereiding van individuele dagvaardingen. Voor de dagvaardingen moet voor elke persoon de noodzakelijke informatie worden verzameld over diens handelen in de periode 2001-2011 en de schade die ten gevolge daarvan is geleden.' Dat zal vermoedelijk nog enkele maanden in beslag nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.