Interview

'ROC Leiden is Griekenland op schoolformaat'

De leerlingen en docenten van ROC Leiden lopen met een lach op hun gezicht de grote zaal van de Tweede Kamer uit. 'Jullie hoeven niet van opleiding te veranderen', zegt een docent voor de zekerheid tegen zijn leerlingen. Maar die hebben het al begrepen. 'Champagne', fluisteren ze tegen elkaar. Het gezelschap steekt zijn duim op naar één man, die beneden zit in de parlementaire vergaderzaal. Hij zit aan de rand, hij is van een flankpartij, van de volhardende oppositie. Die man is SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij ziet de opgestoken duimen en zwaait terug.

SP-kamerlid Jasper van Dijk. Beeld ANP

Even bevindt de SP zich dinsdag in het centrum van de politieke macht. Onderwijsspecialist Jasper van Dijk is de sleutelfiguur. Zijn stem geeft de doorslag: gaat ROC Leiden failliet, of blijft de school bestaan?

Het maakt dat de socialisten zich in de dagen ervoor in de warme belangstelling van het ministerie van Onderwijs kunnen verheugen. PvdA-minister Jet Bussemaker belde hoogstpersoonlijk met SP-leider Emile Roemer. Ook tegenover Jasper van Dijk was ze een en al bereidwilligheid.

Lees hier meer over de redding van ROC Leiden.

Hoe is het om het lot van een school in handen te hebben?

Van Dijk: 'In de acht jaar dat ik Kamerlid ben, heb ik dit niet eerder meegemaakt. Zo veel verantwoordelijkheid op mijn schouders. Mijn stem is niet elke dag doorslaggevend. Nu wel, doordat de VVD keihard afstand nam van PvdA-minister Bussemaker.'

Waarom was dit een moeilijke afweging voor de SP?

'Het is Griekenland op schoolformaat. Ook hier speelt: noodsteun of een faillissement? De VVD zegt: laat maar failliet gaat, om een statement te maken. Daar valt iets voor te zeggen. Dit is niet de eerste school die in de problemen raakt door bestuurders met grootheidswaan. Noem maar op: Inholland, Amarantis, de UvA. Er zijn nog meer roc's met financiële problemen.

'Tegelijkertijd heeft een failliete school een hoge prijs. De leerlingen staat op straat. Je kunt je ook afvragen: waarom wil de VVD banken redden en scholen failliet laten gaan?'

Wat gaf de doorslag?

'Ik was maandag in Leiden. Een docent haalde me de klas binnen. Voor me zaten eerstejaars zorg. Die zeiden: dus de Tweede Kamer bepaalt of ik straks een andere opleiding moet zoeken. Sta ik straks op straat? Natuurlijk wil je dan geen ja zeggen.

'Ook speelde steeds door mijn hoofd dat de kosten bij een faillissement mogelijk nog veel hoger zijn. Dan moeten docenten wachtgeld krijgen.'

U houdt in de Tweede Kamer de ene na de andere tirade over megalomane bestuurders. Jeukten uw handen niet om hen te straffen?

'Het zwakke is: de bestuurders die de veel te dure gebouwen neerzetten zijn al gevlogen. Ik wil hen graag straffen, maar met het faillissement van de school pak je hen niet. Ik wil dat die bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

'Bovendien wil ik dat het vastgoed uit handen wordt genomen van de schoolbestuurders. Het Rijk moet daar het beheer over krijgen. Vaak als er scholen in grote problemen komen, is er buitensporig veel geld in gebouwen gestoken. Op mijn aandringen is er een motie aangenomen die onderzoekt of het vastgoed weer naar het Rijk kan.'

Het ROC in Leiden. Beeld ANP

Is dat het wisselgeld dat u kon vragen voor uw steun aan Bussemaker?

'Het was geen voorwaarde om haar te steunen. Maar Bussemaker weet dondersgoed waar de SP voor staat en dat ze ons nodig had. Zij heeft de motie omarmd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden