ROC Leiden gered van faillissement

ROC Leiden leeft nog. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de VVD verworpen om de geldkraan voor de noodlijdende onderwijsinstelling dicht te draaien. Minister Bussemaker (Onderwijs) gaat de school nu 'gecontroleerd ontmantelen'.

Het ROC Leiden.Beeld anp

'Laat dit vooral een wijze les zijn voor alle bestuurders in het onderwijs', waarschuwt Bussemaker. 'Wie mooie gebouwen belangrijker vindt dan goed onderwijs, hoort hier niet thuis.' De minister is blij dat er nu duidelijkheid is voor de bijna 9.000 studenten en 700 medewerkers van ROC Leiden.

Ricardo Winter, pas sinds 1 juni bestuursvoorzitter van ROC Leiden, is 'heel tevreden' dat een faillissement is afgewend. 'Je mag mijn leerlingen en docenten feliciteren', zei hij direct na de stemming. 'En mij ook.'

Dilemma

Het ROC Leiden failliet laten gaan of niet? 'Het is een duivels dilemma (+)'

Verkeerd signaal

De stem van de SP heeft dinsdag in de Tweede Kamer de doorslag gegeven. De partij twijfelde, maar besloot uiteindelijk toch de school te redden. VVD, CDA en PVV wilden geen geld meer steken in ROC Leiden, omdat daarmee een verkeerd signaal af zou worden gegeven aan bestuurders.

Bussemaker trekt in totaal maximaal 40 miljoen euro uit voor de redding. Op korte termijn maakt ze 18 miljoen over aan ROC Leiden, dat in acute financiële problemen verkeert door de bouw van twee imposante gebouwen naast de stations Leiden Lammenschans (2011) en Leiden Centraal (2013). Zonder de bijdrage van het Rijk zou de school vermoedelijk nog deze week failliet gaan.

Hard op weg

'Geef ROC Leiden een kans, we zijn hard op weg', zei Ricardo Winter, sinds deze maand bestuursvoorzitter, in een interview met de Volkskrant (+).

Gelijkwaardige partner

Het is de bedoeling dat ROC Leiden de komende jaren een deel van de opleidingen - vooral de zwakke - overdraagt aan instellingen in de regio, zoals het ID College (Gouda), ROC Mondriaan (Den Haag) en het Nova College (Haarlem). Mogelijk blijft een aantal goede opleidingen behouden, in de vorm van kleinschalige vakcolleges. De Kamer stemde in met dit voorstel.

Het lijkt erop dat bestuursvoorzitter Ricardo Winter die ontmanteling anders voor zich ziet. 'We gaan binnenkort met de vier roc's in de regio bij elkaar zitten om te zien wie welke opleidingen het beste kan aanbieden', zegt hij. 'Het is geven en nemen, wat mij betreft, en ik ga er vanuit dat we daar als gelijkwaardige partner zitten.'

De vier roc's en de MBO Raad kwamen dinsdagavond al langs op het ministerie om de verdere gang van zaken te bespreken. Bussemaker: 'Ik ga ROC Leiden en de andere scholen in de regio eraan houden dat zij waarmaken wat zij hebben toegezegd; namelijk laten zien dat zij goed gaan samenwerken, dat zij studenten uitdagend en kleinschalig onderwijs bieden en dat zij zich een verantwoord werkgever tonen voor de docenten.'

Zo goed mogelijk onderwijs

'Wij willen graag helpen', zegt bestuursvoorzitter Pierre Heijnen van ROC Mondriaan in Den Haag. 'De Tweede Kamer heeft nu tijd gegeven voor een definitieve oplossing in Leiden. We willen zo goed mogelijk mbo-onderwijs voor elke student in de regio. Alles staat in dienst daarvan.'

De omstreden vastgoedcontracten met Green Real Estate en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), waardoor ROC Leiden enorme huisvestingslasten had in vergelijking met vergelijkbare instellingen, werden al in april aangepast. De school zal het pand naast het centraal station in 2018 verlaten. De huurkosten voor het pand bij Lammenschans gaan omlaag. Ook hoeft ROC Leiden dat pand niet meer terug te kopen, zoals aanvankelijk was afgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden