ROC Arnhem achtervolgt en pest klokkenluider

Het ROC Rijn IJssel uit Arnhem achtervolgt een klokkenluider met verdachtmakingen, gedwongen overplaatsingen, pesterijen en juridische procedures. De klokkenluider heeft een miljoenenfraude bij de onderwijsinstelling aan het licht gebracht.

Het ROC Rijn IJssel in Arnhem. © Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat blijkt uit het dossier van de klokkenluider, de 58-jarige docent recht en assurantie Radboud Verberne. Hij doet vandaag in de Volkskrant zijn verhaal.

Verberne liet eind 2008 zijn arbeidscontract bij Rijn IJssel ontbinden, omdat hij de tegenwerking en verdachtmakingen moe was. De school heeft sindsdien bezwaar, beroep én hoger beroep aangetekend tegen het toekennen van WW en bijbehorende toeslagen aan Verberne.

Gelijk

Uit het dossier blijkt dat Verberne de laatste jaren van alle betrokken instanties gelijk heeft gekregen. Het ministerie van Onderwijs, de forensische tak van accountants­bureau ­Deloitte, het Europees antifraude­bureau en het Openbaar Ministerie hebben bevestigd dat de school subsidiefraude heeft gepleegd.

Rijn IJssel moest 2 miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. Ook haalde het departement een streep door 1,2 miljoen euro aan nog uit te keren subsidies.

Vervalsen

Verberne meldde de fraude voor het eerst in 2007. Hij weigerde destijds mee te werken aan het vervalsen van data op lesbriefjes voor subsidiedoeleinden. De school wilde extra geld ophalen door reguliere lessen als speciale projecten te declareren bij het Europees Sociaal Fonds. Daarvoor waren de handtekeningen van de docenten nodig. Toen de school Verberne poogde te dwingen mee te werken aan de fraude, stapte hij naar het ministerie en het OM.

In het dossier is er een rol voor de topadviseur van premier Rutte op het terrein van justitie en veiligheid. Albert van der Kerk, oud-hoofdofficier van justitie in Arnhem, zat tijdens de subsidiefraude in de Raad van Toezicht van Rijn IJssel. Hij stapte eind 2008 op als toezichthouder toen het ministerie vaststelde dat er sprake was van onregelmatigheden en het OM inlichtte over de fraude.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden