Robson kan niet lachen om de flaters van zijn ploeg

De trainer die al meer dan een kwart eeuw over de Europese velden zwerft en about everything heeft gezien, vroeg zaterdag na PSV - Roda JC zijn toehoorders of zij misschien ooit zoiets hadden meegemaakt....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

EINDHOVEN

PSV speelde met 3-3 gelijk tegen een opponent die bij de zes voorgaande bezoeken aan Eindhoven niet één keer had weten te scoren. Het was niet zozeer de breuk met die traditie die Robson somber stemde als wel de wijze waarop het gelijkspel tot stand kwam. Vijf minuten voor het verstrijken van de speeltijd stond PSV nog op een 3-1 voorsprong en volgens de ervaring van de Britse coach is dat 'een zekere overwinning'.

Bij PSV is dit seizoen echter niets zeker en al helemaal niet als het op het verdedigen van een voorsprong aankomt. Nog maar twee weken geleden gaf de ploeg in en tegen Heerenveen een 3-0 voorsprong uit handen en net als toen mocht PSV ook zaterdag nog blij zijn dat het uiteindelijk met een punt van het veld ging. Luijpers, Vrede en Lawal kwamen in de slotfase een fractie geluk te kort om ook het Eindhovense voetbalbolwerk in een crisis te storten.

Die dreiging blijft echter onverminderd boven Eindhoven hangen zolang Robson niet de beschikking krijgt over een solidere defensie. Al weken kijken de geblesseerde routiniers Valckx en Faber vanaf de tribune toe hoe hun vervangers (Xavier, Dirckx) in de achterhoede PSV's status van topclub te grabbel gooien. De rentree na rust van Ooijer, die voor 't laatst in september in actie kwam, mocht niet baten.

Reeds 34 tegendoelpunten heeft PSV moeten incasseren. Slechts twee clubs, RKC en Fortuna Sittard, moeten zich dit seizoen met slechtere defensies behelpen. De doelpunten van Roda waren illustratief voor het gebrek aan defensieve klasse in Eindhoven. Aan alle tegentreffers ging knullig balverlies vooraf.

Het onheil trof PSV zaterdag in de 86ste minuut, tot tweemaal toe zelfs. De eerste tik werd uitgedeeld door Lawal, die een vrije trap van Van de Luer beloonde met de 3-2, waarna een halve minuut later Nygaard de 3-3 liet aantekenen, op aangeven nota bene van PSV-doelman Waterreus. De Limburger bood direct na afloop zijn medespelers excuses aan. 'Sorry, jullie hebben vandaag zonder doelman gespeeld.'

Gedwongen door een terugspeelbal van Lucius was Waterreus op het bewuste moment ver buiten zijn strafschopgebied verzeild geraakt. Ontsnappen uit die hachelijke situatie leek slechts mogelijk door de bal met een flinke trap in de tribune te jagen, maar zelf koos de keeper van PSV liever voor een creatieve oplossing. De uithaal waarmee Waterreus zijn voorwaartsen probeerde te bereiken, landde evenwel pardoes in de voeten van Nygaard die zich niet bedacht en het verlaten Eindhovense doel vond.

Daarmee was voor Robson de maat vol. De milde stem waarmee de Engelsman tot voor kort de amusante optredens, en flaters, van zijn manschappen analyseerde, had zaterdag plaats gemaakt voor een bittere toon. Binnen het klimaat van een topclub is geen ruimte voor falende recidivisten, stelde Robson, en sancties kunnen dan ook niet uitblijven. 'Praten helpt niet, dan moet ik het maar anders proberen.'

Robson: 'Ik overweeg zeer sterk om sommige spelers eruit te halen. Fouten zoals we die vanavond gemaakt hebben, horen niet op dit niveau. Op cruciale momenten blijken belangrijke spelers onvoldoende geconcentreerd te zijn.'

De toorn gold uiteraard de verdediging en Xavier en Dirckx in het bijzonder. De Portugees liet zich weer eens gelden als een tactisch beperkte speler die bovendien met onbezonnen acties paniek zaaide in de eigen gelederen. Dirckx, die samen met Nikiforov het hart van de defensie vormde, acteerde even onbeholpen.

Het contrast met de aanvallers die Robson tot zijn beschikking heeft is schrijnend. Een magistrale uithaal vanaf de middellijn van Van Nistelrooij (2-1) en een onnavolgbare solo van Nilis (3-1) leerde dat PSV aan het front enkele unieke artiesten heeft. In combinatie met een defensie zoals PSV die momenteel heeft, blijven dat echter paarlen voor de zwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden