Robot

SHEILA SITALSING

Dit stukje is door een mens getikt. Dat dient er tegenwoordig bij gezegd te worden. Terwijl in Los Angeles de aarde trilde en televisiepresentatoren live op tv onder hun bureau doken, had een robot op de website van The Los Angeles Times al een nieuwsbericht klaargezet over de zwaarte van de aardbeving en de locatie van het epicentrum. De computerrobot kan op basis van data van de geologische dienst coherente berichten maken, net zoals er robots zijn die op basis van ingevoerde sportuitslagen informatieve stukjes kunnen maken. Tot dusver besluit een mens of de tekst publicabel is, maar ook dat valt vast te automatiseren.

Toen de stofzuigrobot de schoonmaakster overbodig maakte, waande de middenklasse zich veilig. Toen het call center voor bestellingen van bikini's en Dolce Gusto machines bij Wehkamp naar Suriname verkaste, waande de middenklasse zich veilig.

En nu zijn de mensen die hoofdarbeid verrichten de pineut. Want robots kunnen dingen die de middenklasse kan. Recepten lezen en de bijbehorende medicijnen opzoeken, juridische documenten analyseren, afwijkingen op röntgenfoto's opsporen, terroristen (en soms per ongeluk een burger) beschieten, diagnoses stellen, plagiaat opsporen.

Het gehuil over zandlopermodel, wraak van de robots en 47 procent van de niet-routinematige bezigheden die toch automatiseerbaar zijn, is niet van de lucht. In het Financieele Dagblad klaagde Reinier Castelein, voorzitter van de vakbond voor mensen die zich te hoogopgeleid vinden om met malle petjes op het Malieveld te bestormen, dat de middenklasse wordt 'gesloopt'. Volgens Castelein is dit de schuld van 'de politiek', zoals alles wat tegenzit de schuld is van de politiek.

Mocht dat waar zijn, dan is de oplossing eigenlijk heel simpel: robotiseer de politiek. Niemand die het zal merken of het Mark Rutte of een robot is die tekstvast over racistische politici zegt: we sluiten niemand uit voor toekomstige coalitiesamenwerking.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden