Robotpropaganda

BEREND JAN BOCKTING

In Pixars Wall-E is de hoofdrol weggelegd voor een vuilnisrobotje dat in de (verre) toekomst op een verlaten aarde zijn best doet de hopen afval op te ruimen die mensen daar ooit achterlieten. Een treffende schets van de actuele milieukwesties anno 2008, zo leek het, maar volgens scenarist en regisseur Andrew Stanton lag het verhaal al sinds 1994 klaar - een politieke boodschap moeten we er niet in lezen. Daar dachten (rechtse) columnisten in de Verenigde Staten die Pixar (linkse) propaganda verweten duidelijk anders over, maar dat terzijde.

Als film maakt vooral het vrijwel tekstloze eerste half uur van Wall-E grote indruk. We zien hoe het aandoenlijke robotje, dat louter in bliepjes communiceert, in een indrukwekkend post-apocalyptisch Disneylandschap eenzaam zijn dagelijkse taken volbrengt. Het vervolg, waarin hij wordt getransporteerd naar een ruimtekolonie, heeft een voorspelbaarder verloop.

Wall-E (Andrew Stanton, 2008)

BBC 1, 18.00-19.30 uur.

Mon Oncle

(Jacques Tati, 1958) Tati won met zijn eerste kleurenfilm een Oscar voor de beste buitenlandse film en de juryprijs in Cannes. In kille, nieuwe gebouwen zag de Franse filmmaker een onuitputtelijke bron voor misverstanden en onhandige situaties. In Mon Oncle is het contrast tussen moderniteit en verleden sprekend. Tegenover Hulots chaotische woonomgeving staat het huis van zijn zuster en haar man, Villa Arpel, een absurde Corbusier-parodie. Vrolijk gerommel versus oppervlakkig materialisme in deze tijdloze klassieker.

Arte, 20.15-22.00 uur.

Turtle: The Incredible Journey

(Nick Stringer, 2009) Deze natuurdocumentaire volgt de volwassenwording van de onechte karetschildpad, een bedreigde diersoort. Het beest legt een omslachtige migratie af die vijfentwintig jaar duurt. Slechts één op de tienduizend schildpadden overleeft deze odyssee. Turtle bevat schitterende onderwateropnamen, al gooit de door Georgina Verbaan ingesproken commentaartekst roet in het eten. De vele herhalingen en rammelende zinsconstructies zijn storend, net zoals de opdringerige filmmuziek. De lange opsomming van gevaren - van krabben tot olie, van stormen tot visserij - is eerder saai dan spannend.

RTL 8, 20.30-22.10 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden