Roboshopper, tot uw dienst

Voor wie niet is behept met robotangst en wel beschikt over een goedgevulde portemonnee struinde Peter van Ammelrooy de markt af.

Beeld Robotis

De boodschap kan u de afgelopen week niet zijn ontgaan: de robot komt eraan. Hij aast op uw baan, uw bankrekening, de boodschappen, de bestuurdersplaats in de auto en uw blindedarm. Een vrolijk verhaal wilde het maar niet worden.

Niet dat we de krant nodig hadden om u angst aan te jagen voor een 'gerobotiseerde' samenleving. Dat doet de bioscoop al dik een eeuw. In elke film waar robots een rol spelen, komt er een moment waarop de mechanische wezens de hand bijten die hun batterijen vervangt. Het ging al mis in de allereerste bioscoopfilm met een androïde (het Franse L'Eve Future uit 1896) en blijft fout gaan, zoals in Terminator: Genisys die volgend jaar verschijnt, opnieuw mét Arnold Schwarzenegger. Zodra de mens van stukken meccano, een moederbord en een accu zijn evenbeeld begint te maken, werkt hij aan zijn eigen ondergang. Het is een van de ijzeren wetten van Hollywood.Na het discours van de afgelopen dagen stelde wij ons de vraag: wat als de toekomst toch al vandaag mag beginnen? Zijn er al robots voor thuis te koop die ons vervelende klussen uit handen nemen? Die een beetje conversatie op gang kunnen houden? Tegen wie we gewoon kunnen zeggen wat we gedaan willen hebben? Voor niet al te veel geld?

Dat viel een beetje tegen. Tot veel meer dan een veredelde stofzuiger en grasmaaier heeft de huisrobot het nog niet geschopt. De robots met menselijke trekken hominoïden kunnen niet veel en vooral niet lang: hun batterijen gaan een half tot hooguit anderhalf uur mee. De meeste robots kennen één trucje heel goed. Je kunt een Asimo van Honda leren om het Detroit Symphony Orchestra te dirigeren, maar dat wil niet zeggen dat-ie een moment later de afwas kan doen. Robots vereisen kennis van software en programmeren. Zo uit de doos zijn ze nog lichtjaren verwijderd van de wassenbeelden met gevoel uit Real Humans, de Zweedse tv-serie waarin de mechanische medemens de samenleving langzaam begint te ontwrichten.

DARwIn-OP

(Robotis, Zuid-Korea)

Vanaf 8.840 euro.46 cm. 2,9 kg. 20 vrijheidsgraden. Geen vingers. Batterijduur 30 minuten. Reguliere loopsnelheid 24 centimeter per seconde. Geleverd in waterdichte koffer. Herkent 32 Engelse commando’s van papier. Kan voetballen en zichzelf oprichten als hij omvalt.

Levertijd: 4 weken.

Beeld Robotis

Wees niet bang

Voor de robovrezers onder ons: wees gerust. De stalen klazen in dit artikel komen de trap niet eens op. Hun flexibiliteit wordt uitgedrukt in vrijheidsgraden: de optelsom van bewegingen die een robot kan maken. Die is afhankelijk van zijn (gemotoriseerde) gewrichten. Het menselijk lichaam heeft 244 vrijheidsgraden, de beste robot haalt net 57.Dat de toekomst nog zo ver weg lijkt, is de keerzijde van de filmrobot: we hebben torenhoge verwachtingen. Robots in films zijn beresterk, reteslim of allebei. Ze kunnen koken, tuinieren en ruimteschepen repareren. Ze hebben geen hart, maar krijgen toch hartzeer. Ze schrijven poëzie en worden verliefd. In Robot & Frank (2012) leert een voormalige juwelendief zijn mechanische maat de kneepjes van het vak. De robots op deze pagina's kunnen Lucebert niet van Ludlum onderscheiden.

Wetenschappelijk en technologisch komen we robotsgewijs al een heel eind. In een fabriek in Wolfsburg zetten robots een Volkswagen sneller in elkaar dan een mens ooit zou kunnen. Maar een traantje wegpinken bij Wall-E, ho maar. Hiroshi Ishiguro, een roboprof aan Osaka University, maakte een kloon van zichzelf die levensecht ademt, lacht en fronst. Maar een kop koffie zetten? Ishiguro's namaaktweelingbroer zit en staart voor zich uit.We hebben de onderdelen, maar nog niet de juiste optelsom. Onze kunstmatige gelijke is nog ver weg. Een robot die beweegt als een mens kost een fortuin. Een robot die oogt als een mens kost een godsvermogen. Een robot die een mens in al zijn facetten kan vervangen, is onbetaalbaar.

PR2

(Willow Garage, Verenigde Staten)

Vanaf 320.000 euro.125 cm. 200 kg. 16 vrijheidsgraden. 2vingers per hand. Batterijduur 120minuten.Armen kunnen tot 1,8 kilogram tillen. Kan de was vouwen, tafel dekken, vaatwasser uitruimen.

Levertijd: onbekend.

Beeld Robotis

Liefde

Ook van betaalbare robots zijn gek genoeg de prijzen vaak ongewis. Wie bij de website van fabrikanten aanklopt, ziet nergens een prijskaartje. 'Offertes op verzoek' luidt het steevast. Dat kan twee dingen betekenen. Of de kosten hangen af van wat je precies met je robot wilt kunnen doen. Of de producten zijn zo duur dat de fabrikant de prijs liever in een tête-à-tête uit de doeken doet om eventuele bedenkingen te kunnen masseren. Wat aan de meeste betaalbare robots opvalt, is hun uniform aaibare uiterlijk. Fabrikanten buiten de ontdekking uit die de Oostenrijkse zoöloog Konrad Lorenz in 1943 deed. Namelijk dat de mens van nature is geprogrammeerd om liefde op te vatten voor wezentjes waarvan het hoofd oogt als dat van een baby een groot hoofd met grote ogen, kleine neus, kleine kin, ronde wangen en een soepel huidje. We zijn dol op puppy's.

Aan Lorenz' Kindchenschema voldoen Neo, Pepper en PaPeRo ruimschoots. Wat die speelgoedfabrikanten uithalen om het kinderhart aan pluchen beesten en Barbies te binden, flikken robotmakers met volwassenen. Ze proberen de afstand tussen een mens van vlees en bloed en een zielloze machine zo klein mogelijk te maken. Die kloof mag ook weer niet té klein worden. Voor je het weet stommel je de uncanny valley in het schemergebied waarin robots zodanig net niet op een mens lijken dat mensen er de kriebels van krijgen. Daar weten ze in Hollywood alles van.

REEM-C

(PAL Robotics, Spanje)

Vanaf 300.000 euro.165 cm. 80 kg. 44 vrijheidsgraden. 3 vingers per hand. Batterijduur 180 360 minuten. Loopt 1,5 kilometer per uur. Kan 10 kilogram aan gewicht dragen. Voorzien van knop voor noodstop. Kan gaan zitten en traplopen. Meertalig.Levertijd: op verzoek.

Beeld Robotis

RoboThespian RT3

(Engineered Arts Ltd)

Vanaf 50.500 euro.175 cm. 33 kg. 30 vrijheidsgraden. 5vingers per hand. Batterijduur n.v.t. Aangedreven door luchtcompressor (4.000 euro).

Kan acteren met gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Kan zingen. Uitbreidbaar met verschillende gezichten. Bedoeld voor presentaties. Kan niet lopen en verricht geen huishoudelijk werk. Ook te huur.

Levering op verzoek (alleen academische instellingen)

Beeld Robotis

Tiro

(Hanool Robotics, Zuid-Korea)

Vanaf 170.000 euro.130 cm. 70 kg. 16 vrijheidsgraden. 2vingers per hand. Batterijduur onbekend. Maximumsnelheid 0,6 meter per seconde. Ingezet als gids in het Blauwe Huis, de ambtswoning van de president in Seoul. Voltrekt huwelijken.
Spreekt Koreaans, Japans, Chinees en Engels. Kan tot 100 kilogram dragen.

Levertijd: binnenkort.

Beeld Robotis

QB Avatar

(Anybots, VS)

Vanaf 7.700 euro plus jaarabonnement van 780 euro.180 cm (instelbaar vanaf 81cm). 4,5 kg. 2 vrijheidsgraden. Geen vingers. Batterijduur 360 minuten.

Biedt videoconferencing op wieltjes. Kan hobbels tot 5centimeter nemen. Bestuurbaar via internet, tot 6gebruikers.

Levertijd: onbekend.

Beeld Robotis

Nao Evolution V5

(Aldebaran, Frankrijk)

Vanaf 4.700 euro.57 cm. 5,4 kg. 25 vrijheidsgraden. 3vingers per hand. Batterijduur 60 90 minuten.

Herkent Nederlandse taal. Kan dansen, dirigeren en (eigen) auto besturen, te weten een mini-BMW Z4 (1.800 euro). Populair in het onderwijs.

Levertijd: 6 tot 8 weken.

Beeld Robotis

PaPeRo Petit

(NEC, Japan)

Vanaf 800 euro, plus maandelijkse servicekosten.24 cm. 1,3 kg. 1 vrijheidsgraad. Geen vingers. Accuduur 120 180 minuten. Begrijpt en spreekt 3.000 woorden met monotone stem. Bedoeld als gezelschapsrobot en bewaker (Partner-type Personal Robot).

Reageert op aaien en schouderklopjes. Is in staat tot gezichtsherkenning.

Levertijd: 2015.


Robotwinkels: robotslab.com, active-robots.com, robotshop.com.

Beeld Robotis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.