Robinho kan nu even geen Garrincha zijn

Braziliaans voetbaltalent gekweld door onzekerheid over lot van zijn ontvoerde moeder..

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Ruim een maand is Marina Lima de Souza (43) nu spoorloos. Of ze leeft is onduidelijk. De politie meldt bijna elke dag aan haar zaak te werken. De vader van stervoetballer Robinho (20), Gilvan, schijnt contact met haar twee ontvoerders te hebben.

Die drongen begin november gewapend het huis van De Souzas in Praia Grande binnen tijdens een familiebarbecue. Alle gasten werden in de badkamer opgesloten, Marina Lima werd een Mercedes ingesleurd.

Sindsdien heerst slechts verwarring rond de ontvoering van Mama Robinho.

Eerst zou de aangetroffen vluchtauto duidelijke sporen hebben opgeleverd. Vervolgens blijkt een verkeerde Mercedes te zijn doorzocht. Een op het plaatselijk strand gevonden lichaam zou als Marina Lima zijn geïdentificeerd. Even later wordt de vondst van welk lichaam ook heftig ontkend. Losgeld? Het bedrag verandert met de dag.

Pers en publiek jagen intussen op Robinho. Betaalt het 20-jarige wonderkind de tol voor zijn roem? Loopt de nummer zeven van Santos nu een lucratieve overgang naar Europa mis? Een geëmotioneerde Robinho smeekt om rust.

Santos-coach Vanderlei Luxemburgo geeft zijn topscorer toestemming een tijdje bij de club weg te blijven. Maar de geruchten over Robinho's toekomst blijven intussen doorgaan. Real Madrid zou hem voor 12 miljoen euro hebben gestrikt. Chelsea-preses Abramovitsj zou 26 miljoen euro voor de swingende spitsspeler hebben geboden. Benfica zou weer een voorcontract met Robinho's vader Gilvan hebben getekend.

Bestuursleden van Santos ontkennen een Europese overgang. Zaakwaarnemer Wagner Ribeiro zegt alle onderhandelingen te hebben opgeschort. Ook Pele bemoeit zich met de zaak. O Rei, die zelf van 1956 tot 1974 voor Santos speelde, raadt Robinho met klem aan langer bij de club te blijven.

Het is niet de eerste keer dat Pele zich persoonlijk met Robinho bemoeit. Als Pele de kleine spits op zijn dertiende in actie ziet, laat hij nog dezelfde dag vader Gilvan per auto ophalen. 'Geef die jongen te eten. Hij is te dun', zegt Brazilië's beste voetballer aller tijden streng. En: 'Blijf vooral bescheiden.'

Vooral met dit laatste heeft Robinho weinig moeite. Nog altijd heeft hij contact met zijn jeugdvrienden in de sloppenwijk waar hij opgroeide. Ook al zitten ze in de cel, zijn aan de drugs of zitten ze om andere redenen in de problemen. Vriendschappen in de favela zijn voor het leven.

Daar leert Robinho ook voetballen. Eerst met opgerolde sokken en stukken fruit. Tot een voorbijganger zijn talenten opmerkt en hem een echte bal geeft.

Dan gaat het snel. Op zijn tiende wordt hij op de bekende voetbalschool van Portuarios toegelaten. Vier jaar later tekent hij een contract bij Santos. Zijn balgevoel en schijnbewegingen maken grote indruk.

Evenals zijn goedlachsheid en gewoonte voor elke training en wedstrijd langdurig te bidden.

Barcelona overweegt hem aan te trekken maar kiest uiteindelijk voor Giovanni en Rochemback (die beiden in Camp Nou zullen mislukken). Robinho haalt de schouders op en leidt op zijn achttiende Santos op magistrale wijze (inclusief een zevenvoudige schaar in de finale tegen Corinthians) naar de eerste landstitel in ruim dertig jaar.

Brazilië ligt aan Robinho's voeten. Succes en weelde treden zijn leven in. Hij hoeft niet langer met de bus naar de trainingen, maar rijdt voortaan in een peperdure en geblindeerde Audi. Ook dit seizoen gaat het Robinho voor de wind. Tot die fatale dag in november.

Even wil Robinho geen nieuwe Garrincha, Zico of zelfs Pele meer zijn. Hij wil alleen maar moeder terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden