Robin Hood van oppositie opgepakt

De Pakistaanse oppositieleider Imran Khan was ondergedoken. Gisteren liet hij zich zien. Hij werd meteen opgepakt...

‘Imran Khan is onze held’, zegt rechtenstudent Yusuf met tranen in zijn ogen. Hij heeft net van zijn vrienden gehoord dat de oppositieman en oud-cricketer bij de hoofdpoort van het universiteitsterrein is opgepakt. Rechtenstudent Yusuf beschuldigt radicale moslimstudenten ervan achter de arrestatie te zitten.

Imran Khan, die sinds generaal Musharraf de noodtoestand heeft uitgeroepen zat ondergedoken, was woensdagochtend uitgenodigd door studenten van de Punjab Universiteit in Lahore. Hij zou een protestmars door de straten van Lahore leiden. Vooraf zei Khan dat hij wist dat hij hiermee het risico nam gearresteerd te worden.

De politie was er zeker op uit hem op te pakken. Voor dag en dauw barricadeerden veiligheidstroepen alle wegen vanaf Barkat Market, het startpunt van de demonstratie, tot aan de universiteit. Honderden politiemensen met bamboestokken stonden voor alle in- en uitgangen van de universiteit . Net zoals politiebusjes en een ambulance voor het geval de demonstratie uit de hand zou lopen.

Maar tot een echte studentendemonstratie kwam het niet. Aanhangers van de extreme moslimpartij Jamaat-I-Islami gingen met Khans aanhangers op de vuist.

Eerst kreeg Imran Khan de volle laag. Nadat hij de universiteit was binnengesmokkeld, schreeuwde een groepje radicale moslimstudenten dat hij moest ophoepelen. Sommige studenten sloegen hem of trapten naar Imran Khan. Vervolgens zagen ze kans hem in een kamer op te sluiten.

‘De ontvoering was voor Imran Khan zijn eigen best wil’, zegt studentenleider Kamran Mirza van de Islamia Jamiat Talaba, de studentenbeweging van de Jamaat-I-Islami met een stalen gezicht. ‘Steeds meer studenten probeerden hem te slaan. Khan had moeten begrijpen dat we geen politieke leiders op de campus willen.’ Hij ontkent dat Khan was uitgenodigd.

Maar studentenleider Muhammad Ayub zegt dat Khan via zijn secretaris persoonlijk was uitgenodigd. Dat alle studentenleiders van de universiteit op de hoogte waren. De problemen ontstonden pas toen partijleiders van de Jamaat-I-Islami hun studenten onder druk zetten zich tegen de komst van Imran Khan te verzetten. Hun studenten moesten voorkomen dat de oppositieleider kon schitteren op de universiteit.

Khans gematigde moslimpartij Tehrik-I-Insaf heeft weliswaar maar een zetel in het parlement, maar is blijkbaar toch een bedreiging voor de Jamaat-I-Islami. Sinds de noodtoestand is de populariteit van deze ex-captain van het Pakistaans cricketteam flink gestegen. In de ogen van veel jonge Pakistani is Khan de ‘Robin Hood’ onder de oppositie. Hij valt voortdurend generaal Musharraf aan. Hij ging er vandoor nadat Musharraf hem onder huisarrest liet plaatsten. Khan twijfelt aan de oprechtheid van oppositieleider Benazir Bhutto, die net als hij een protestmars organiseerde, maar slechts zeven dagen onder huisarrest is geplaatst. Bhutto is de leider van de grootste oppositiepartij in het parlement. Khan vermoedt dat zij ondanks haar ferme uithalen naar Musharraf nog altijd met hem onderhandelt over een machtsdeling.

Zoals de oppositie in Pakistan hopeloos verdeeld is, zo vochten woensdag in het klein de studenten met elkaar. Nadat het groepje radicale moslimstudenten de auto van Imran Khan voor zijn ‘wachtkamer’ plaatste, klom een van Khans aanhanger op het dak van de auto. ‘Lang leve Imran Khan’, riep hij. Waarop een moslimstudent hem van de auto gooide en tegen de menigte schreeuwde: ‘Allah hu Akbar, God is groot.’ De auto met daarin Imran Khan kwam niet ver. Bij de uitgang van de universiteit dwongen agenten in burger hem uit te stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden