Robertsons benoeming niet in gevaar door voorbehouden

Het begin deze week gemaakte voorbehoud van drie NAVO-lidstaten, waaronder Nederland, zal de benoeming van George Robertson tot de nieuwe secretaris-generaal van de alliantie niet in gevaar brengen....

Van onze correspondent Rob Gollin

Maandag liep de benoeming van de huidige Britse minister van Defensie tot opvolger van Javier Solana enige vertraging op, toen Nederland, België en Canada duidelijk maakten nog niet met de kandidatuur te kunnen instemmen. De interne besluitvorming in de betrokken hoofdsteden was nog niet afgerond, heette het formeel. Luxemburg maakte duidelijk zich te zullen aansluiten bij een consensus over de benoeming 'als die consensus bestaat'.

Volgens diplomatieke bronnen in Brussel was er ergernis over het dominante optreden van de grotere lidstaten met de 'voorgekookte' benoeming van Robertson. Tegen zijn persoon bestaan geen bezwaren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag beklemtoonde gisteren dat alleen logistieke redenen Nederland ertoe brachten nog wat respijt te vragen. De procedure schrijft voor dat de ministerraad, of een afspiegeling ervan, de kandidatuur beoordeelt. Premier Kok, minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken, minister De Grave van Defensie en de twee vice-premiers Jorritsma en Borst moesten nog instemmen. Volgens een woordvoerder 'kostte het eventjes tijd' dat te regelen. Een aantal van de betrokken bewindslieden verblijft in het buitenland.

Ook Canada voerde aan dat er te weinig tijd was om maandag al te beslissen.

België komt als enige van de drie landen er voor uit de procedure rond de benoeming van Robertson nogal ongelukkig te vinden.

Het voorbehoud was bedoeld als een uiting van ongenoegen, bevestigt een woordvoerder van het departement van Buitenlandse Zaken in Brussel. Dat gewezen premier Jean-Luc Dehaene niet serieus in beeld is geraakt als de belangrijkste kandidaat voor de post bij de NAVO, speelde volgens hem geen rol.

De Belgen zijn van opvatting dat de kleine lidstaten door de grote mogendheden voor het blok zijn gezet. In de marge van de Balkanconferentie bereikte Groot-Brittannië met de Verenigde Staten en Duitsland vorige week vrijdag een akkoord over de voordracht van Robertson. Er was toen al sprake van een voldongen feit, aldus de zegsman.

De kleine landen zijn niet geconsulteerd. 'En dat gebeurde niet voor het eerst. Ook in de Kosovo-crisis zijn we lang niet altijd tijdig geraadpleegd, terwijl we toch volwaardig lid zijn.'

Ook de plotselinge snelheid waarmee de benoeming moest worden bekrachtigd wekte enige irritatie in Brussel. 'Vorige week hoorde je nog bij de NAVO dat september vroeg genoeg was. Solana vertrekt immers pas eind die maand naar de Europese Unie. Nu moet het ineens snel, snel. De Britten willen kennelijk het ijzer smeden nu het heet is.'

Of de bezwaren tegen de procedure zo groot zijn dat België ook vandaag nog niet wil besluiten over Robertson is onzeker. De woordvoerder laat wel doorschemeren dat Brussel niets voelt voor een geïsoleerde opstelling.

Britse diplomaten in Brussel maken zich geen zorgen over het voorbehoud. 'Dit soort interne consultaties is altijd tijdrovend, zeker nu het vakantie is. Maar we zijn heel verheugd over de bijval die de voordracht van de heer Robertson inmiddels gekregen heeft. Nee hoor, we zijn heel relaxed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden