nieuws

Roberta Metsola uit Malta gekozen als voorzitter Europees Parlement, de jongste ooit

De christendemocraat Roberta Metsola (43) uit Malta heeft dinsdag geschiedenis geschreven: ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement. Metsola, de derde vrouw die het parlement mag leiden, werd dinsdag gekozen als opvolger van de vorige week plotseling overleden socialist David Sassoli.

Stieven Ramdharie
De christendemocraat Roberta Metsola (43) uit Malta, ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement. Beeld EPA
De christendemocraat Roberta Metsola (43) uit Malta, ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement.Beeld EPA

Metsola werd gekozen met een zeer grote meerderheid. De christendemocraat, die al de functie waarnam na de dood van Sassoli, kreeg 458 van de 616 uitgebrachte stemmen. Sassoli’s termijn liep in januari af. Hij had zich niet verkiesbaar gesteld. Metsola gaat nu de tweeëneenhalf jaar afmaken dat het huidige parlement nog zitting heeft.

Door haar verkiezing worden twee belangrijke posities in de Europese politiek vervuld door een vrouw en een christendemocraat. De christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) is de grootste fractie in het Europees Parlement. Sinds 2019 is de Duitse Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie. Zij is de eerste vrouw die op deze machtige positie werd benoemd door het Europees Parlement.

Na haar verkiezing beloofde Metsola, net als Sassoli, te zoeken naar consensus om een einde te maken aan conflicten en onenigheid in het parlement en in Europa. Ze wees naar de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl, een christendemocraat, en de socialistische Franse oud-president François Mitterrand die partijverschillen opzij legden om te werken aan een verenigd Europa.

‘David vocht hard om mensen aan één tafel te krijgen’, aldus de nieuwe parlementsvoorzitter. ‘Op die toewijding om de constructieve krachten in Europa bij elkaar te houden, zal ik voortbouwen. Mijn oproep is om het doel van Kohl en Mitterrand te herontdekken en het ingraven, zoals in het verleden gebeurde, achter ons te laten terwijl we naar de toekomst kijken.’

‘Underdog’

Het is voor het eerst dat een politicus uit Malta gekozen wordt in zo’n belangrijke Europese functie. Metsola verwees hiernaar na haar verkiezing. ‘Ik ben een vrouw afkomstig van een klein eiland in het midden van de Middellandse Zee. Ik weet wat het is om een underdog te zijn’. De jurist zit sinds 2013 in het parlement. Toen ze werd gekozen, was Metsola een van de eerste vrouwelijke parlementariërs uit Malta die zitting mocht nemen in het Europees Parlement.

Haar verkiezing was vrijwel zeker nadat duidelijk was geworden dat ook de liberalen in het parlement haar kandidatuur zouden steunen. De grote fracties in het parlement maakten in 2019 de afspraak dat een christendemocraat aan de beurt zou zijn na het einde van Sassoli’s termijn.

De Nederlandse Esther de Lange (CDA) moest het in november afleggen tegen Metsola. De EVP-fractie gaf toen met 112 stemmen de voorkeur aan de politicus uit Malta als hun voorzitterskandidaat. De Lange belandde op de tweede plaats met 44 stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden