Update

Robert M. wil nieuw psychologisch onderzoek, maar niet in PBC

Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert M., en zijn advocaten willen dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de psyche van M. Maar dan niet in het Pieter Baan Centrum (PBC), want daarin heeft M. geen vertrouwen. Daarom weigerde hij eerder medewerking aan onderzoek. Aan een observatie ergens anders wil M. wel meewerken.

Simone Lautenbach
Tjalling van der Goot (R) en Wim Anker, de advocaten van hoofdverdachte Robert M. Beeld ANP
Tjalling van der Goot (R) en Wim Anker, de advocaten van hoofdverdachte Robert M.Beeld ANP

Dat zei M., met toelichting van zijn advocaat Wim Anker, donderdag tijdens een regiezitting bij het gerechtshof in Amsterdam. M. zei ook dat hij nu geen bezwaar meer heeft tegen een tbs-behandeling, mits het onderzoek naar zijn geestelijke toestand niet door het PBC of het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie wordt gedaan. Waar hij wel bezwaar tegen heeft, is eerst een lange celstraf en dan pas behandeling.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt zo'n nieuw psychologisch en psychiatrisch onderzoek niet nodig. Het PBC-rapport van vorig jaar is nog bruikbaar, vindt justitie. Bovendien kan de verdachte niet zelf voorwaarden stellen. 'Dan wordt hij opnieuw als weigerende observandus beschouwd.'

Geen eerlijk proces
M. lichtte ook de redenen voor zijn hoger beroep toe. Hij vindt dat hij bij de rechtbank geen eerlijk proces heeft gehad. Zo is hij het niet eens met de 18 jaar cel en tbs waartoe hij in mei dit jaar werd veroordeeld. Daarnaast is hij het niet eens met de combinatie van een lange celstraf en tbs.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ook appèl aangetekend, omdat het de opgelegde straffen te laag vindt. Tegen Robert M. had justitie 20 jaar gevangenisstraf en tbs geëist, tegen diens echtgenoot en medeverdachte Richard van O. 12 jaar cel. De rechtbank legde Van O. 6 jaar cel op.

Misbruik
M., kinderoppas en medewerker van diverse Amsterdamse kinderdagverblijven, werd in mei dit jaar veroordeeld voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen. Hij vergreep zich talloze keren aan de kinderen en maakte daarvan veelvuldig beeldopnamen. Die beelden deelde hij met andere pedofielen.

De misbruikzaak kwam in december 2010 aan het licht doordat door M. gemaakte beelden van kindermisbruik opdoken in een Amerikaans onderzoek.

Gesloten deuren
Bij de inhoudelijke behandeling, die mogelijk in maart is, wil het OM opnieuw beelden van het seksueel misbruik en de kinddossiers achter gesloten deuren laten behandelen. Dit in verband met de privacy van de slachtoffertjes en hun ouders. Ook de toelichting op de eisen van de benadeelde partijen (de ouders), zou afgeschermd van pers en publiek moeten gebeuren, vindt het OM.

Het gerechtshof maakt donderdagmiddag bekend welke onderzoeken nog gedaan zullen worden en dus hoe het verloop van de zaak verder zal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden