Commentaar

'Robert M. toont zich een brutale verdachte - je moet maar durven'

Robert M. ging 'zijn' proces met gestrekt been in, alleen begaan met zichzelf. Toch is de tumultueuze start van het proces niet alleen aan hem te wijten.

Robert M.'s advocaat Wim Anker staat de pers te woord. Beeld anp
Robert M.'s advocaat Wim Anker staat de pers te woord.Beeld anp

Wie verdacht wordt van misbruik van ten minste 67 peuters en baby's past bescheidenheid. Zeker als de verdachte heeft bekend. Maar bescheiden was Robert M. op de eerste dag van 'zijn' proces allerminst.

Om over schuldbesef - een houding die nog veel passender zou zijn geweest - maar te zwijgen. Hij ging de zaak met gestrekt been in, ogenschijnlijk onberoerd door de geestelijke en maatschappelijke schade die hij mogelijk heeft aangericht. Hij was louter begaan met zichzelf en met het 'ongenuanceerde' beeld dat na zijn aanhouding - ruim 15 maanden geleden - van hem zou zijn geschetst. Alsof de nuance zich nog leent voor de daden waarvan hij wordt verdacht.

Van enig mededogen met zijn slachtoffertjes en hun ouders geeft M. vooralsnog geen blijk. De manier waarop hij zichzelf verdedigde, schoot het doel ver voorbij. Hij eiste op hoge toon het eerste woord voor zich op, hoonde de Nederlandse rechtsstaat en kon er door zijn advocaten met moeite van worden weerhouden om meteen na aanvang van de eerste zitting zijn rechters te wraken. Je moet maar durven.

Toch is het tumultueuze begin van het proces niet louter door M.'s brutaliteit bepaald. De rechters hebben een voorschot genomen op de versterking van de positie van het slachtoffer door de ouders van de door M. misbruikte kinderen spreekrecht toe te kennen. Daarmee handelden ze weliswaar in de geest van de dominante opvatting dat de rechtsgang tot dusverre te veel op de dader was toegespitst, maar riepen ze ook het wrakingsverzoek van M.'s raadslieden over zich af.

Het is overigens zeer twijfelachtig of een verdachte in een zo geruchtmakende zaak als deze in redelijkheid kan verlangen dat zijn rechters onbevooroordeeld zijn. Geen rechter zal zich mentaal kunnen losmaken van wat in de loop der tijd bekend is geworden van M.'s praktijken - hoe vaak en hoe nadrukkelijk hij ook als verdachte wordt opgevoerd. Dat is niet de rechters, maar slechts Robert M. zelf aan te rekenen.

Sander van Walsum is redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden