Robert M. stuurde ouders kinderen spijtbetuiging

De veroordeelde zedendelinquent Robert M. heeft vanuit de gevangenis in Vught een excuusbrief gestuurd aan vrijwel alle ouders van de kinderen die hij seksueel misbruikte. M., die tot bijna 19 jaar cel en tbs werd veroordeeld voor zeer ernstig en soms langdurig misbruik van 67 jonge kinderen in Amsterdam, slaagde er ruim een jaar geleden in een handgeschreven brief te laten bezorgen bij Richard Korver, de advocaat van een groot deel van zijn slachtoffers.

Beeld de Volkskrant

Korver stuurde hem geen antwoord. Wel mailde hij een scan van de brief in een bijlage door naar zijn cliënten. De brief is ook doorgestuurd aan ouders van slachtoffers die niet bij hem zijn aangesloten. In de brief zegt Robert M. dat hij spijt heeft van zijn daden en biedt hij ouders aan om met hem te spreken.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat Robert M. vanuit de gevangenis ouders heeft bereikt. Een ouderpaar klaagde na ontvangst van de mail bij het ministerie van Justitie. Sommige ouders zijn boos dat M. op deze manier probeert opnieuw hun leven binnen te dringen. Justitie erkent hierin 'niet scherp genoeg' te zijn geweest.

M. stuurde een paar maanden eerder een vergelijkbaar schrijven naar de redactie van de Volkskrant. Hij 'vermomde' zijn brief als advocatenpost door op de envelop 'Advocatenkantoor V&K' te schrijven en hem te richten aan 'mr. T. Heijmans' - gevangenen mogen in principe vrijelijk met advocaten communiceren.

De Volkskrant vroeg vervolgens aan de advocaat van Robert M. of die een toelichting kon geven. M. bleek vrijelijk te kunnen bellen vanuit de gevangenis. Ook vond er een ontmoeting plaats in de Penitentiaire Inrichting Vught. Formeel moet hij daar toestemming voor vragen. Hoewel de Volkskrant alle telefoongesprekken vastlegde, heeft de krant besloten Robert M. niet sprekend op te voeren, maar wel te publiceren over zijn brief.

Strenger toezicht

Justitie geeft toe fouten te hebben gemaakt. Officieel heeft M. volgens zijn advocaat geen mediaverbod, maar hij staat in vergelijking met andere gedetineerden onder strenger toezicht. 'We betreuren het dat Robert M. de advocaat van de slachtoffers en de media heeft kunnen benaderen', aldus het ministerie. Het bezoek van Volkskrant-journalisten 'had voorkomen moeten worden'.

Het ministerie wijst erop dat Robert M. de verslaggevers had aangemeld als 'relatiebezoek'. De namen werden niet nagetrokken. 'Het heeft op dit punt ontbroken aan scherpte', aldus justitie. Naar aanleiding van het bezoek is Robert M. een extra maatregel opgelegd, aldus justitie, namelijk 'de screening van alle bezoek van betrokkene'. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming zal de Kamer zaterdag in een brief tekst en uitleg geven.

Signaal genegeerd

Justitie wist al halverwege 2016 dat M. contacten met de buitenwereld probeerde te leggen, nadat de redactie van Trouw een brief van hem ongeopend had geretourneerd. Advocaat Korver noemt het 'onbestaanbaar' dat justitie zelfs daarna het contact van M. met de buitenwereld niet heeft gecontroleerd. 'Juist bij een gedetineerde als Robert M. mag de maatschappij een maximale vorm van controle verwachten. Daar is thans ernstig in tekortgeschoten.' Volgens hem voelt geen van zijn cliënten de behoefte om contact te hebben met Robert M.

Korver schreef zijn cliënten onlangs dat er ook weer beeldmateriaal, gemaakt door Robert M., is opgedoken op het dark web, de krochten van internet. Hij werd daar niet over geïnformeerd door het Openbaar Ministerie. Dat gebeurde ook al niet in 2012. 'Dat er nog steeds geen goed werkend systeem is om slachtoffers van kinderporno te informeren als er ergens materiaal van hen opduikt is gezien de aard van de schending eigenlijk schandalig.'

Robert M. schreef een brief aan ouders van zijn slachtoffers. Dit is het verhaal van een vader en een moeder. Zij willen het taboe op praten over seksueel misbruik doorbreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden