'Robert M. moet tbs en dwangverpleging krijgen'

JAAP STAM

AMSTERDAM - Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, moet worden veroordeeld tot tbs en dwangverpleging. Dat advies van het Pieter Baan Centrum maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend tijdens een regiezitting.

De psychiatrische observatiekliniek omschrijft M. als pedofiel en hyperseksueel. Tevens zijn er aanwijzingen voor narcistische trekken. De deskundigen achten hem verminderd toerekeningsvatbaar en noemen de kans op herhaling groot.

M. wordt vervolgd voor tachtig gevallen van ernstig seksueel misbruik met 52 jongens en 17 meisjes. Zij zijn vaak gedurende een langere periode meermalen misbruikt. Vier kinderen zou M. samen met een ander hebben misbruikt. Het gaat om twee volwassen mannen. Het misbruik werd gepleegd bij drie kinderdagverblijven. In 37 gevallen zijn kinderen misbruikt op een oppasadres of in de woning van M.

32 kinderen zijn achterhaald op door M. vervaardigde porno. Eén kind staat op bijna 2.000 foto's en 138 filmbeelden. Een deel van de beelden is voorzien van geluid.

Voor 'een juiste beoordeling van de strafbare feiten' wil het OM dat de beelden (achter gesloten deuren) worden getoond. 'Zij laten zien onder welke omstandigheden de kinderen de seksuele handelingen hebben moeten ondergaan.'

De verdediging van M. vindt vertoning onnodig. Die vindt de beschrijvingen treffend genoeg. 'Dat weet u pas als u ze heeft gezien', reageerde officier van justitie Maaike Bienfait.

Een aantal ouders wil niet dat de zaak van hun kind voorkomt, uit angst dat de identiteit bekend wordt. In sommige vallen heeft het OM daaraan gehoor gegeven. Als het alle wensen had ingewilligd, zou M. 'niet op een wijze ter verantwoording worden geroepen die recht doet aan de ernst en de omvang van de feiten'.

Roerloos en onbewogen las M. mee met het betoog van Bienfait. Hoofd gebogen, ellebogen op tafel, de benen gekruist onder zijn stoel. Ook toen zij een lijst van negen expliciete handelingen opsomde, gaf hij geen krimp. Zelf heeft M. dwaze, eufemistische omschrijvingen van zijn activiteiten gegeven, bleek uit de voordracht van de officier van justitie.

Half maart begint de inhoudelijke behandeling. Drie keer vroeg de rechter of M. iets wilde zeggen. Een keer zei hij zacht dat hij zich aansloot bij de woorden van zijn advocaat. De andere keren schudde hij nee. Na de zitting zei Wim Anker, een van zijn advocaten, dat M. later zal spreken. 'Hij is tot nu toe zeer open geweest.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden