Robert M. en OM in hoger beroep

Robert M. gaat, tot teleurstelling van de ouders van de slachtoffers, in hoger beroep. Dat hebben zijn advocaten donderdag laten weten. Ze hopen onder meer op een lagere straf, omdat M. tijdens het politieonderzoek heeft meegewerkt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - Daarnaast 'verfoeien' zijn advocaten de lange gevangenisstraf in combinatie met dwangverpleging in een tbs-kliniek en vinden ze het spreekrecht van de ouders in strijd met de wet. Ook zou het bewijs deels onrechtmatig verkregen zijn.

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak werd vorige week veroordeeld wegens het ernstig seksueel misbruik van 67 jonge tot zeer jonge kinderen. De Amsterdamse rechter veroordeelde hem tot een celstraf van 18 jaar en tbs.

Met die straf was het OM tevreden maar ook de aanklagers stellen beroep in. Alleen omdat M. de zaak niet laat rusten, zegt het OM.

Richard Korver, advocaat van de ouders van de slachtoffertjes, is teleurgesteld. 'De ouders hoopten deze zomer op vakantie te gaan met de gedachte dat ze deze periode achter zich hadden. Nu gaan ze weg met het idee: volgend jaar krijgen we opnieuw een strafzaak voor onze kiezen.' Wat hem betreft is het besluit hypocriet. 'M. heeft in de rechtszaal spijt betuigd, maar nu vecht hij het spreekrecht dat de ouders kregen aan. Dat is de enige uitlaatklep die ze hadden tijdens het proces. Hieruit blijkt geen spijt.'

Onzin, vindt M.'s advocaat, Tjalling van der Goot. 'Het feit dat mijn cliënt in hoger beroep gaat, betekent niet dat hij geen spijt heeft, maar dat hij het niet eens is met het vonnis.'

Van der Goot pleitte afgelopen voorjaar ook al voor verzachtende omstandigheden. Volgens de Amsterdamse rechtbank is M., die wordt omschreven als een hyperseksuele pedofiel, verminderd toerekeningsvatbaar vanwege zijn stoornis. De andere argumenten sneden volgens de rechter geen hout. 'De rest verbleekt, afgezet tegen de afschuw die hij alom heeft gewekt.'

M.'s advocaten zullen de tbs-maatregel betwisten. Ze stellen dat het onderzoek in het Pieter Baan Centrum onvolledig was. Bovendien vinden ze dat, als er toch tbs opgelegd wordt, de behandeling zo snel mogelijk moet beginnen.

Als het gerechtshof het oordeel van de rechter handhaaft, dan wacht M. een lange tijd in gevangenschap. Na zijn celstraf volgt een periode in een tbs-kliniek. Gemiddeld verblijven tbs'ers daar meer dan tien jaar.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden