Update
Robert M. al in 2003 veroordeeld in Duitsland
RIGA - Voor Robert M. naar Nederland verhuisde, is hij in 2003 in Duitsland veroordeeld wegens het in bezit hebben van kinderporno. In Heidelberg kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd, met een proeftijd van drie jaar. Hij heeft rond het proces korte tijd vastgezeten. Dat hebben de Duitse autoriteiten donderdag bekendgemaakt.
In een openhartig gesprek met de Volkskrant had zijn voormalige zakenpartner en vriend I. T. (24) juist donderdag verteld dat Robert M. 'twee weken' in een Duitse gevangenis had gezeten. Wat hij in Duitsland precies had misdaan, heeft M. hem nooit willen vertellen. Wel wist hij dat M. in 2002 in Duitsland als oppas was gaan werken.
Voor Robert M. was zijn vertrek van Letland naar Duitsland een droom die werkelijkheid werd, herinnert T. zich. Reeds vanaf hun eerste ontmoeting in 1999 in Riga was hem de obsessie van zijn enkele jaren oudere vriend voor kinderen opgevallen. 'Hij moest en zou een kind krijgen, op welke manier dan ook.'
Negatieve ervaringen
Voor zijn vertrek had Robert M. (27) negatieve ervaringen opgedaan in de Letse kinderopvang. In een open brief aan de plaatselijke krant Rigas Balss klaagde hij in 2002 over de discriminatie van mannelijke oppassen. Zijn ontgoocheling zou te maken kunnen hebben met zijn slechte ervaringen in een weeshuis in een buitenwijk van Riga. Toen hij daar een tiental jaar geleden kwam aankloppen als vrijwilliger, werd hem bijna onmiddellijk de wacht aangezegd.
We mochten hem niet
'We lieten hem een dag werken met de 6- tot 8-jarigen', herinnert een van de oudere personeelsleden zich, 'maar na een dag vroegen we hem te vertrekken. Niet omdat we vonden dat hij een ongezonde belangstelling had voor kinderen. Nee, we mochten hem gewoon niet.'
Het weeshuis was niet de enige plaats waar men Robert M. niet mocht. De eerste reactie van T.'s moeder op het nieuws van zijn aanhouding was: 'En wat heb ik je gezegd?' 'Mijn moeder had geen goed woord over voor onze vriendschap', bekent T. ''Je kan beter niet met die vent omgaan', zei ze altijd.'
Beste vriend
Maar dat deed T., eigenaar van een internetbedrijfje, wel, en veel. Zelfs na het vertrek van Robert M. naar Duitsland beschouwde hij hem als zijn beste vriend. 'Een vriend zonder bijbetekenissen', maakt hij onmiddellijk duidelijk. Dat Robert M. homo was, kwam hij pas te weten toen hij vanuit Duitsland naar Nederland verhuisde.
T. leerde M. in 1999 kennen in een openbare internetruimte. De toen
16-jarige Robert maakte hem er wegwijs in de computerwereld. Vanaf dan zouden ze elkaar geregeld ontmoeten, op straat of bij Robert M. thuis. M. hield niet van uitgaan, en zeker niet van drinken. Aan de dood van zijn moeder, die aan de fles was, wijdde hij enkele jaren geleden in een e-mail welgeteld één zinnetje.
Met zijn vader, een buschauffeur, klikte het wel. Robert M. drukte T. altijd op het hart aan niemand te vertellen waar hij woonde.
Lees meer over Robert M. en de kindermisbruikzaak in de Volkskrant van vrijdag