Robert Galbraith

Onder het alias Galbraith verrast J.K. Rowling met een solide detective, waarin vooral haar satirische talent schittert.

Robert Galbraith: The cuckoo's calling

****


Little Brown; 464 pagina's; ca. euro 12,50.


Sinds enkele dagen weten we dat de detectiveroman The Cuckoo's Calling van debutant Robert Galbraith eigenlijk het negende boek is van J.K. Rowling. Prangende vraag: betekent dit boek, na de meesterlijke en ongeëvenaard succesrijke Harry Potterserie en het vervolgens onvermijdelijk teleurstellende A Casual Vacancy, Rowlings revanche?


Die vraag kan in meerdere opzichten met ja worden beantwoord. Niet geheel verrassend gebruikt Rowling haar detective om de vloer aan te vegen met de door beroemdheden zoals zijzelf geobsedeerde de tabloidpers. Dat deed ze in de Potterboeken via journaliste Rita Skeeter (Rita Pulpers) en haar 'fantasiteerveer' immers al eerder.


In The Cuckoo's Calling, dat begint met de dood van het beroemde model Lula Landry, die van het balkon van haar Londense appartement valt, komt het aasgierachtige karakter van de media op allerlei niveaus terug. Een typerende zin: 'Haar verhaal werd opgediend als een wijze les vol leedvermaak en er waren zoveel columnisten die naar Icarus verwezen dat Private Eye er een speciale column aan wijdde.'


Maar The Cuckoo's Calling is veel meer dan een sneer naar de gretigheid waarmee de pers constateerde dat Rowlings vorige boek, na de Pottermania, tegenviel. Het is een degelijke detective in het aloude genre van de door allerlei persoonlijke malheur geteisterde private sleuth, die niettemin door het koel combineren en deduceren van feiten zijn vingers achter een onverkwikkelijk zaakje krijgt.


Rowling heeft altijd geëxcelleerd in het scheppen van weliswaar tweedimensionale maar kleurrijke en aanstekelijke personages. Ook ditmaal stelt ze niet teleur. De kennismaking met de 35-jarige speurder Cormoran Strike - te dik, te dorstig, deel van zijn rechterbeen kwijtgeraakt in Afghanistan - verloopt schitterend. Hij wordt in zijn kantoor op knallende wijze door zijn vriendin aan de kant gezet, net op het moment dat zowel zijn nieuwe uitzend-secretaresse als een nieuwe cliënt zich meldt.


Met die secretaresse, Robin Ellacott, maakt nóg een aantrekkelijk personage haar opwachting. Waar Strike streetwise, cynisch en intuïtief te werk gaat, is de jonge, uit de provincie afkomstige Robin nuchter en georganiseerd. Samen vormen ze een prima koppel, waarbij de Batman-Robin associatie ook Strike zelf niet ontgaat.


Een derde sleutelpersonage is John Bristow, broer van het overleden model. Hij is het niet eens met de politieverklaring dat Lula zelfmoord heeft gepleegd omdat ze niet was opgewassen tegen de spanningen van het leven als beroemdheid. Volgens hem is ze vermoord en hij wil dat Strike gaat uitzoeken door wie en waarom. Strike gaat aan het werk en ontdekt al snel dat een erfeniskwestie wel eens een rol zou kunnen spelen.


In zijn rondgang door de straten van Londen komt de detective in contact met de meest uiteenlopende types, wat Rowling de gelegenheid geeft met veel aplomb en humor een reeks figuren uit zowel de hoogste als de laagste sociale klassen te portretteren.


Het is via deze personages dat de schrijfster haar grote satirische en humoristische kwaliteiten kan uitleven, alsmede haar uitstekende oor voor dialoog. Die drie ingrediënten vormen de essentie van The Cuckoo's Calling. Het verhaal is een ingenieuze bijzaak.


*

De onthulling over The Cuckoo's Calling heeft de Nederlandse boekhandel verrast: het boek is hier waarschijnlijk pas in de loop van de week leverbaar.


De Nederlandse vertaling, Koekoeksjong, verschijnt in oktober bij Meulenhoff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden