Robert Bruce

De Schotten hebben een indrukwekkende en kleurrijke geschiedenis. Hun hele geschiedenis zijn ze overvallen, geplunderd en afgeslacht.Wat bij de verdediging tegen deze buitenlandse agressors niet hielp, was de rivaliteit tussen de verschillende clans en het gebrek aan loyaliteit van Schotse edelen aan het volk....

Robert Bruce was zo’n edele draaikont. Hij maakte aanspraak op de Schotse troon en deed er alles aan om erop te komen, inclusief samenspannen met de Engelsen en op een vreselijk wrede manier hele Schotse clans uitmoorden. Bruce werd uiteindelijk toch een van de grote Schotse helden. Edward I, ‘Hammer of the Scots’, overleed op 6 juli 1307, juist toen hij met een groot leger de grens met Schotland over wilde steken. Vlak voor zijn dood beval hij dat het leger zijn botten in een zak mee op veldtocht naar Schotland moesten nemen.

Zijn zoon Edward II was een enorme slapjanus en toen die opnieuw met een groot leger Schotland op de knieën wilde brengen, in 1314, hakte Bruce hem in de pan in de Slag bij Bannockburn. Bruce zei daarover: ‘Ik ben banger voor de botten van zijn vader, dan voor zijn levende zoon.’ Zo werd Robert Bruce koning van Schotland, en met invallen en plunderingen van Engeland dwong hij uiteindelijk de onafhankelijkheid af.

De verklaring is werkelijk prachtig: ‘Voor zolang als er nog maar honderd van ons zullen zijn, wij zullen nooit met een Engelse heerschappij instemmen. Want het is niet glorie, het is niet rijkdom, noch is het eer, maar het is vrijheid alleen waar we voor vechten en voldoende aan hebben, welk een eerlijk man enkel zal verliezen met zijn leven.’ (Vrij vertaald hè! Nou niet brieven gaan schrijven, zo van: Beau die maakt er een potje van!) Heldenprestaties zijn er nog steeds: Glasgow heeft het hoogste gemiddelde cholesterolgehalte van Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden