Robeco ZelfSelect Food & Agri Fund

Philips kennen ze van de televisies, ABN Amro van hun bankrekening: particuliere beleggers mogen graag investeren in bedrijven waar ze iets mee hebben....

Van onze verslaggever

Merkwaardig, zeker in deze slechte beurstijden. Want, zo zegt Henk Grootveld: 'Wij vormen een rots in de branding.' Grootveld is beheerder van het Robeco ZelfSelect Food & Agri Fund, een van de weinige 'eetfondsen' op de Amsterdamse beurs. Dit fonds begon eind april 1998 en heeft nu voor honderd miljoen euro onder beheer, waarvan 70 procent van particulieren.

Sinds de oprichting steeg het Food & Agri Fund 10 procent in waarde. 'De koers gedraagt zich als het spiegelbeeld van de wereldindex', zegt Grootveld. 'Wij daalden tijdens de internet-zeepbel tot maart 2000. Toen die uiteenspatte, stegen wij weer.'

Met een waardedaling van 5 procent van januari tot augustus versloeg Food & Agri de AEX-index (~13 procent), de MSCI Wereldindex (~9,5 procent) en, zij het nipt, de eigen maatstaf, de MSCI Global Consumer Staples Index (~5,8 procent). Deze laatste Engelse term voor basisgoederen geeft het al aan: Food & Agri belegt ook in bijvoorbeeld de waspoeders van Procter & Gamble.

Over Ahold, dat donderdag halfjaarcijfers presenteerde, is Food & Agri 'neutraal'. Dat wil zeggen dat de fondsbelegging in dit bedrijf - 2 procent van het totaal - even groot is als Aholds aandeel in de Staples Index.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden