Robbert Welagen

Achter Welagens verstilde zinnen giert de verwarring.

SIMONE VAN SAARLOOS

Robbert Welagen: Het verdwijnen van robbert

****

Nijgh & Van Ditmar; 160 pagina's; euro 17,50.

Eerst maar even dit: de ik-verteller in Het verdwijnen van Robbert heet Robbert Welagen, net als de auteur. Hij debuteert op 25-jarige leeftijd met de goed besproken novelle Lipari. Net als de auteur. Maar waar Welagen flink doorschreef (dit is zijn vijfde boek in zes jaar), heeft deze Robbert sinds zijn debuut niets meer op papier gezet. Hij beziet de wereld als 'een wit vel bekrast met witte potloden' en heeft de grote stad verlaten op zoek naar een nog leger bestaan in een obscure provincieplaats, onderweg in een gammele oude Land Rover of op het eilandje Kythira.

Robbert is een slome achterblijver en probeert te verdwijnen. Toch is hij net als de toeristen, wier 'levensdrift' hem afstoot. Want wat zij vakantie noemen, duurt bij hem wat langer (zeker acht jaar) en heet 'peregrinatie': een pelgrimstocht waarbij het toeval en de wind koers bepalen.

In gedachten wijst het kompas echter altijd naar de getrouwde Chloe, zijn beste vriendin, maar vooral, 'zoals dat heet', de liefde van zijn leven. Krampachtig gelovend in zijn autonomie, geeft hij haar de schuld van zijn obsessie. Niet het verdwijnen dat Robbert nastreeft, is opzienbarend, maar hoe naïef hij zichzelf tracht te ontlopen.

Robberts bleke leven correspondeert op prachtige wijze met de verstilde zinnen van Welagen. Zijn beschrijvingen veinzen objectiviteit, terwijl de buitenwereld wordt weggehouden en het beschrevene juist puur subjectief is. De eendimensionale wereld van de falende ik-figuur oogt verleidelijk compleet. Een literaire en esthetische romantisering die gevaarlijk is, waarschuwt dit boek; voor je het weet mis je de liefde van je leven.

Waar Robbert faalt te verdwijnen, heeft Welagen de verwarring schitterend tot stand gebracht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden