Rob van Vuure over tijdschriften

Een goed gekozen gasthoofdredacteur maakt van een leuk blad een leuker blad. Geen ander blad...

Van Persie
Jensen gasthoofdredacteur van Libelle? In geen honderd jaar. Een goede gasthoofdredacteur moet door lezers ervaren worden als een logische keus. Irene Moors gasthoofdredacteur van Margriet? Top! Hetzelfde geldt voor Monique van de Ven, Anita Witzier, Wendy van Dijk, Astrid Joosten. Vrouwen waarvan de Margrietdoelgroep zegt: ja, die mag voor een keertje baas zijn; aan zo veel degelijkheid vertrouwen we ons blad wel toe. Irene Moors gasthoofdredacteur van Viva? Sorry, daar hebben we Chris Zegers voor. Albert Verlinde gasthoofdredacteur van het ageless blad Midi? Nee. Daarom kozen we voor een gasthoofdredactie: Albert samen met moeder Verlinde. Moeder zorgde voor aansluiting met de oudere doelgroep. Een goed gekozen gasthoofdredacteur levert een hogere oplage op.

Van Persie
Het moeilijkste moment van de onderneming? Het eerste telefoongesprek. Je vraagt iemand om gasthoofdredacteur te willen zijn. Een eer, mevrouw! De kans van uw leven, meneer! Het steevaste antwoord is dan: ‘Daar heb ik helemaal geen tijd voor.’ Op dat moment bijt je je tong af, want je wilt wel schreeuwen: ‘Hoera, geen tijd, wat komt dat goed uit, u hoeft ook niets te doen, wij bedenken alles, doen alles en u keurt goed!’

Van Persie
Ten slotte bereik je een eervol compromis. Minister Plasterk gasthoofdredacteur van Vrij Nederland, Saskia Noort gasthoofdredacteur van Elle, Henk Spaan gasthoofdredacteur van HP/De Tijd, ik kijk er nu al naar uit. Afgelopen week was Robin van Persie gasthoofdredacteur van Veronica Magazine. Helemaal logisch: leeftijd, Oranje, dwarserig. Deze week vormt het Volendamse zangduo Nick & Simon de gasthoofdredactie van het meidenblad Tina. Helemaal goed: keurige liedjes, keurige schoonzonen. Keurige verkoop.

Christina
Kun je je vergissen met de keuze van een gasthoofdredacteur? Prinses Christina flopte als gasthoofdredacteur van Margriet. Terwijl het een feest was om met haar te werken. Ze ziet inderdaad zeer slecht, maar wilde per se de niet te handlen moorkop. En nóg een. Gevolg: na elke vergadering een witte slagroombaard op de blauwe koninklijke blouse. Haar imitaties van zus Beatrix waren hilarisch. Ik besloot na twee vergaderingen: nooit meer een grap over prinses Christina. Die maakt ze zelf wel. Maar het bewuste nummer verkocht beneden verwachting. Voor de (wat oudere)doelgroep blijft Christina de eigengereide prinses die niet meer Marijke wilde heten, die bovendien Nederland de rug toe keerde. Ook was er iets met clandestien kappen op haar Hollandse landgoed. En-ze-denkt-zeker-ook-nog-dat-ze-kan-zingen!

Brains
Elk jaar wordt de Mooiste Cover gekozen. Hoeveel covers er ook nog komen, de winnaar is er al. De mooiste cover van het jaar, van de eeuw, van Amerika, van de hele wereld! Gouverneur Eliot Spitzer van de staat New York moest aftreden vanwege escortbezoek. Stel, zoiets overkomt Balkenende. Ik zie de covers al voor me, van Elsevier tot Story. New York Magazine deed het geniaal simpel. Een pijl naar het kruis van de governor, om aan te geven waar zijn brains zitten. De perfecte combinatie beeld/tekst .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden