PostuumRob van Rees

Rob van Rees (1938-2019): ‘De stem van de files’ zwijgt

Rob van Rees gold als grondlegger van de verkeersinformatievoorziening, in een tijd waarin files nog een noviteit waren. De politieagent, radio-omroeper en ‘filetelist’ overleed zaterdag op 80-jarige leeftijd in Nijmegen.

Rob van Rees Beeld
Rob van Rees

‘Ook nog een beetje een goed bericht. Op de A12, Utrecht-Den Haag, geen echte file meer. Er komt nu alleen tussen Nootdorp en Voorburg langzaam rijdend verkeer voor.’ Rob van Rees hield de moed erin, na de eerder gemelde drie kilometer lange file voor de Van Brienenoordbrug en langzaam rijdend en stilstaand verkeer op de A20. De man die de grondlegger was van de verkeersinformatievoorziening op de Nederlandse radio overleed zaterdag in zijn woonplaats Nijmegen op 80-jarige leeftijd.

Van Rees (1938) begon zijn loopbaan als politieagent. Zijn eerste verkeersinformatie verzorgde hij in de jaren 70. Aanvankelijk was het een wekelijks bericht, dat hij met een bandrecorder opnam en dat werd uitgezonden in de vakantieperiode. Files waren een noviteit. In 1978 was Van Rees voor het eerst rechtstreeks op de radio te horen, in het programma ‘Auto in, AVRO aan’.

‘Je bent niet alleen maar bezig met radiopraatjes’, zei hij in een interview over zijn werk als ‘filetelist’, dat hij uiterst serieus nam. ‘Je verzamelt informatie over de actuele verkeersinformatie, over wegwerkzaamheden, ook in het buitenland, je houdt contact met collega’s op de weg.’

Met de opmars van de auto (en daarmee van file- en ander wegenleed) kwam er dagelijks verkeersinformatie vanuit Driebergen. Daar bouwde Van Rees met collega’s van de Algemene Verkeersdienst van de Rijkspolitie een leescabine met telefoonverbinding. Uiteindelijk volgden de fileflitsen ieder half uur, na het radiojournaal. Intussen is de verkeersinformatie niet meer het werk van de politie, maar van diensten als ANWB en Rijkswaterstaat.

In 1989 kreeg ‘de stem van de files’ een gezicht. Van Rees presenteerde op de televisie één seizoen van het autoprogramma Autovisie bij de toenmalige zender RTL Véronique. Daarna was Van Rees tot zijn pensioen woordvoerder bij de politie.

Mobiele telefoon waren er in Van Rees’ jaren nog niet, maar aan de situatie op de weg lijkt in sommige opzichten in al die jaren weinig veranderd. ‘Te veel mensen rijden te dicht op hun voorganger’, waarschuwde de filelezer in 1975 in de Telegraaf. ‘Te veel mensen praten te veel in de auto met passagiers. Hele discussies, waarbij het verkeer en vooral de verkeersveiligheid naar het tweede plan gaat. Wat dacht u van een man die een appeltje gaat schillen achter het stuur?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden