Rob Schoutens keuzeGolf van zelfmoordenDe dochter is doodTante Lucietta komtNorwids proza vertaald

In 35 jaar schreef Rob Schouten (1954) tien dichtbundels, waaruit hij nu een ruime keuze heeft gemaakt: Vuil goed. 'Ten tijde van mijn eerste bundels was ik nog student en schreef ik als een student: overmoedig en overvloedig, studentikoos en zo nu en dan raak. Op middelbare leeftijd is de grootspraak wat verminderd, hoop. ik.' Correcties waren niet nodig, op 'hier en daar wat frummelen' na. Hij is steeds vrijer gaan schrijven, constateert de dichter in het voorwoord, al bleef de kern hetzelfde: 'dat de vuiligheid van de wereld en de mens ook iets goeds en moois heeft.' 'Ik ben een echte plakdichter,/ omringd door bergen ex,/ dat van geen wijken weten wil.'


Arbeiderspers; € 21,95


Johannes Beer heet de redacteur die bij de schrijver Michael Köhlmeier op bezoek komt. De schrijver heeft zijn dochter verloren en wil daarover praten. Maar de redacteur heeft meer belangstelling voor Köhlmeiers vrouw, en is vol van een zwerfhond: Idylle met verdrinkende hond werd vertaald door Nelleke van Maaren.


Ailantus; € 14,95


De belangrijkste verhalen van de Poolse schrijver Cyprian Norwid (1821-1883) zijn in Stigma vertaald door Arent van Nieukerken. Wonderkind, afgewezen door grote liefde, ontgoocheld naar de VS, en toen naar Parijs. In menig opzicht is Norwid een modern auteur te noemen, aldus de vertaler.


Pegasus/ SSL; € 14,50


Wat is er aan de hand bij het bedrijf waar een golf van zelfmoorden plaatsvindt? Dat moet 'de Onderzoeker' in de roman Het Onderzoek van de schrijver en filmregisseur Philippe Claudel onderzoeken. Het gaat er kafkaësk aan toe: 'Ik ben de Gids. Ik zal u naar de Verantwoordelijke brengen. Neemt u me niet kwalijk dat ik u geen hand geef.'


De Bezige Bij; € 19,90


Tante Lucietta, uit de familie van Frida Vogels' Italiaanse echtgenoot Enzo, komt na veertig jaar Argentinië terug naar Italië. Een portret van deze vrouw boordevol levenslust geeft Frida Vogels in Tante Lucietta, samengesteld uit dagboekaantekeningen. Het boekje besluit met het testament van de tante, dat zij op een blocnote had geschreven.


Van Oorschot; € 10,-


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden