NieuwsAmsterdam

Rob Oudkerk doet ‘ondanks angst en schaamte’ een gooi naar Amsterdamse burgemeestersstoel

De PvdA’er moest in 2004 aftreden als wethouder in Amsterdam toen bleek dat hij een tippelzone bezocht. Nu wil hij Eberhard van der Laan opvolgen.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Rob Oudkerk (links) in Groningen met Tofik Dibi van GroenLinks na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.  Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens
Rob Oudkerk (links) in Groningen met Tofik Dibi van GroenLinks na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens

‘Ondanks de angst en ondanks de schaamte is er een innerlijke stem die nooit is verstomd. Noem het een roeping om mijn geboortestad te dienen.’ Met die woorden solliciteerde Rob Oudkerk woensdag openlijk naar het burgemeesterschap van Amsterdam.

De schaamte over zijn escapades als prostituébezoeker weerhield Oudkerk er aanvankelijk van gehoor te geven aan ‘zijn roeping’, schrijft hij in zijn sollicitatiebrief die integraal is afgedrukt door Het Parool. In 2004 moest de PvdA’er ‘zijn droombaan’ als wethouder in Amsterdam opgeven nadat bekend was geworden dat hij een frequente bezoeker was van de voormalige tippelzone aan de Theemsweg.

Maar toen de vertrouwenscommissie van de Amsterdamse gemeenteraad vorige maand besloot de burgemeestersvacature wegens onvoldoende belangstelling opnieuw open te stellen, waagde Oudkerk het er dus toch op.

Spijtoptanten

Hij was niet de enige. De hernieuwde openstelling leverde liefst 85 nieuwe sollicitaties op, terwijl er bij de eerste ronde slechts 29 brieven kwamen. Vooral het aantal spijtoptanten met ‘ervaring in het (lokaal) openbaar bestuur’ is opvallend. Waar dat er in de eerste ronde slechts vier waren, kwamen er in de tweede ronde veertien bij.

Onder wie dus Rob Oudkerk, die naast huisarts en wethouder in Amsterdam ook Tweede Kamerlid namens de PvdA was. Hij heeft, schrijft hij, geleerd van zijn fouten, waarbij hij zijn ‘ontrouw’ en het feit dat hij zijn gezin niet bij elkaar kon houden, als zijn grootste missers noemt. Het is zo bezien haast een aanbeveling. ‘Nu wil ik trouw zijn aan mijn nieuwe geliefde. (...) En zo wil ik ook Amsterdam en haar inwoners trouw zijn. Trouw en vertrouwen zijn basisvoorwaarden voor dit ambt.’

Gegniffel

In de marge van de Amsterdamse gemeenteraad werd woensdagmiddag vooral gniffelend en met enig ongeloof gereageerd op het feit dat Oudkerk zich ondanks zijn verleden toch durft te kandideren. Tegelijkertijd kan Oudkerks openheid wel op enige waardering rekenen op het stadhuis. De grote geheimhouding waarmee de benoemingsprocedure is omgeven, is veel raadsleden een gruwel. Hoewel de namen van Femke Halsema en Carolien Gehrels hardnekkig rondzingen als kansrijke kandidaten, hebben die vrouwen hun kandidatuur zelf nooit hardop bevestigd.

Voor Oudkerk is het overigens de tweede keer dat hij solliciteert. In 2010 - toen de ambtsketen uiteindelijk naar Eberhard van der Laan ging - stelde hij zich ook openlijk kandidaat. Toen werd hij in het programma De Wereld Draait Door gegrild door Matthijs van Nieuwkerk. ‘Het zal ook nooit gebeuren, dat jij burgemeester van Amsterdam wordt, met die ene zwarte bladzijde in jou’, zo memoreert Oudkerk het commentaar van de presentator in zijn brief. ‘Ik voelde me klein.’

Het gewraakte DWDD-fragment: Van Nieuwkerk grilt Oudkerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden