DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Rob Jetten - de onverstoorbare

Redactie
Rob Jetten in gesprek met de pers. Beeld Freek van den Bergh
Rob Jetten in gesprek met de pers.Beeld Freek van den Bergh

Goedemiddag,

Rob Jetten mag dan nog jong zijn, met zijn mediatraining is niks mis. De eerste interviewers beten dinsdag prompt hun tanden op hem stuk.

Intussen wil de Kamer vanalles van de koning. Maar de premier niet.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Ontvangt u deze nieuwsbrief liever in uw mailbox? Dat kan, en is bovendien zo geregeld.

null Beeld

-

DE NIEUWE LEIDER VAN D66
Boodschapvast is Rob Jetten zeker

Pauw slaat zijn hand voor zijn hoofd na weer een ontwijkend antwoord van Jetten. Beeld Pauw
Pauw slaat zijn hand voor zijn hoofd na weer een ontwijkend antwoord van Jetten.Beeld Pauw

‘Heeft u zelf het idee dat u antwoord geeft op mijn vraag?’

Tien keerde probeerde Jeroen Pauw het. Aan tafel in zijn talkshow zat gisteravond Rob Jetten, de kersverse fractievoorzitter van D66. Gisteren wees de Tweede Kamerfractie van D66 Jetten aan om het gapende gat op te vullen dat ex-partijleider Alexander Pechtold afgelopen zaterdag achterliet.

Jetten zelf wist al enige weken van Pechtolds aanstaande vertrek. Kreeg hij die tijd om zich voor te bereiden op het leiderschap, wilde Pauw weten?

Tien keer vroeg de presentator het, en tien keer kreeg hij geen echt antwoord. Jettens replieken varieerden van ‘enkele fractieleden wisten het iets langer, zodat we een mooi afscheid voor Alexander konden organiseren’ tot ‘de afgelopen dagen heeft de fractie de koppen bij elkaar gestoken’. Rond de achtste poging steeg gelach op uit de zaal. De talkshowgast naast Jetten begroef zijn hoofd uit plaatsvervangende moedeloosheid in zijn handen.

Je kunt niet zeggen dat Jetten niet 'boodschapvast' is, schrijft politiek verslaggever Frank Hendrickx dan ook in de krant van vandaag. Dat is een groot compliment in de Haagse binnenwereld, en de professionals binnen D66 zullen het met genoegen hebben aangezien. Jetten is een zekerheidje.

Maar het Haagse journaille is er minder van gecharmeerd, weet Hendrickx. 'Eerder dit jaar werd een televisiejournalist al zo moedeloos van Jettens ingeblikte antwoorden dat hij niet eens meer de moeite nam om een vraag te stellen: ‘Oké, geef me nu maar quote zes die je hebt ingestudeerd.’'

Het is waarschijnlijk de reden dat het AD én de Telegraaf hem vandaag 'Robot Jetten' noemen. Verzachtende omstandigheid: Jetten is welgeteld één dag fractievoorzitter. Zoals premier Rutte dinsdag zei: 'Laten we hem een kans geven.'

DEBAT VAN DE DAG
De begroting van de koning

Intussen in de Tweede Kamer: de jaarlijkse trapeze-act van de minister-president bij het verdedigen van de begroting van het koninklijk huis. Dat schouwspel voltrekt zich volgens de vaste patronen: de ene na de andere Kamerfractie legt een wensenpakket neer ten aanzien van het gedrag van Willem-Alexander en zijn gezinsleden, vervolgens tracht premier Rutte net genoeg toe te geven om een opstand in de Kamer te voorkomen maar tegelijkertijd niet het paleis niet te ontrieven.

De oogst van vandaag: de koning moet zonnepanelen op het dak van paleis Huis ten Bosch, hij moet vaker met de trein in plaats van het vliegtuig op staatsbezoek en Kroondomein Het Loo moet ook in het najaar open voor publiek - waardoor er dan dus niet meer koninklijk gejaagd kan worden.

Twee antwoorden zijn al binnen: Het Loo blijft in de herfst dicht voor het publiek, tenzij de koning zelf anders beslist. Het staatshoofd kan nou eenmaal volgens een oude afspraak 'vrij over het goed beschikken', stelde de premier vast. Meer dan het verzoek van de Kamer overbrengen kan hij niet doen. Ook is hij 'tegen nadere regels' over de vervoersmiddelen bij staatsbezoeken. 'Er wordt voor iedere reis een integrale afweging gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar de bestemming, naar de doelmatigheid van het vervoersmiddel, en ook naar het milieu. We bekijken het van geval tot geval.'

Waar intussen wel enig schot in lijkt te komen: het onderzoek naar de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt, die mogelijk onder de Eerste Kamer liggen.

Premier Mark Rutte tijdens de behandeling van de begroting van de koning en Algemene Zaken in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.  Beeld ANP - Bart Maat
Premier Mark Rutte tijdens de behandeling van de begroting van de koning en Algemene Zaken in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.Beeld ANP - Bart Maat

VERMANING VAN DE DAG
Inburgering faalt

Rutte II bestaat al bijna een jaar niet meer, maar vandaag blikt de Nationale Ombudsman nog even terug op het inburgeringsbeleid van dat kabinet. Het is geen succes, luidt zacht gezegd de conclusie: inburgeraars maken in Nederland een valse start, omdat de overheid het hen onnodig moeilijk maakt om mee te doen in de samenleving.

De klachten zijn divers: nieuwkomers kunnen brieven van instanties niet lezen, raken in de schulden omdat ze regelingen niet snappen en komen soms zelfs op straat te staan. De overheid stelt zich star op en slaagt er niet in maatwerk te leveren.

Het huidige kabinet voelt zich niet direct aangesproken. Dat kondigde deze zomer al aan dat het huidige inburgeringsstelsel op de schop gaat omdat het ‘te ingewikkeld en niet effectief’ is. De nieuwkomer moet nu zijn eigen inburgering met taallessen regelen en er geld voor lenen, en als hij niet op tijd voor het examen slaagt, krijgt hij een boete. In het nieuwe stelsel vanaf 2020 nemen gemeenten de inburgeraar het regelwerk uit handen en ook het leningenstelsel vervalt.

Minister Koolmees.  Beeld ANP - Koen van Weel
Minister Koolmees.Beeld ANP - Koen van Weel

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen, tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze brief dagelijks per e-mail ontvangen? U regelt het hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden