Rob Geus gaat Geert Wilders interviewen. Wat kan er in vredesnaam misgaan?

SBS6-gezichten gaan als 'normale Nederlanders' politici interviewen.Wat kan er in vredesnaam misgaan?

null Beeld RV
Beeld RV

Voor sommige dingen bestaan geen metaforen. Soms is iets gewoon zo ontzettend iets dat je het niet goed kan illustreren met iets anders. En als je dat toch zou proberen, dan zou je dat oorspronkelijke iets waarvan je wil zeggen hoe bijzonder, groot, prachtig of geestverruimend absurd het is, eigenlijk alleen maar tekort doen.

Rob Geus gaat Geert Wilders interviewen. Dat maakte SBS6 gisteren bekend. Het vraaggesprek is onderdeel van de speciale verkiezingsavond die SBS6 op 8 maart organiseert. Uit het persbericht: 'In Stem van Nederland worden de belangrijkste thema's door vijf SBS6-gezichten besproken met de mensen in het land. De BN'ers leggen vervolgens de vragen die er spelen aan de lijsttrekkers van de politieke partijen voor.'

Alles is mogelijk. Patty Brard die Emile Roemer gaat doorzagen over het nationaal zorgfonds? Lucille Werner die Mark Rutte bevraagt over minimumstraffen?

Kan, want Brard en Werner zijn voor de gelegenheid SBS6-portefeuillehouders van Gezondheidszorg en Criminaliteit. André van der Toorn doet Immigratie en Kees Tol Sociale Zekerheid. Het showkabinet van uw dromen.

Gisteren verscheen al een tipje van de sluier (de interviews zijn dus van tevoren opgenomen). Het fragment heet: 'Geert Wilders reageert bij Rob Geus op misstanden zorg'. Dat woordje 'bij' geeft Rob Geus iets institutioneels, alsof hij een talkshow is, zoals Oprah. Het fragment duurt 11 seconden en is precies dit:

Geus: 'Één verpleegkundige op acht dementerende ouderen.' Wilders: 'Dat kan niet. Daar moet onze prioriteit...als ik dat filmpje van u zie...ja daar krijg je tranen van in je ogen. Dat mag niet gebeuren in Nederland.'

Wat valt uit dit fragment af te leiden? Niet zo veel, behalve dat Rob Geus zijn witte jas heeft thuisgelaten en we tot 8 maart in spanning moeten afwachten of Geus ergens in het vraaggesprek met Geert Wilders zijn gevleugelde 'man man man' weet te persen. (Dit is misschien een goed moment om te melden dat er een video van 10 uur lang op YouTube staat waarin Rob Geus alleen maar 'man, man, man' zegt).

Maar het gaat dus gebeuren. Rob Geus - kok, hygiëne-expert, kwaliteitscontroleur, spreker, motivator, tv-persoonlijkheid, ondernemer, cultfenomeen, vrees van iedere snackbarhouder - gaat de belangrijkste politicus van dit moment interviewen, voor een publiek waarvan een groot deel nog niet weet op wie het gaat stemmen. Wat kan er in vredesnaam misgaan?

Niet zo veel eigenlijk. Hoe mesjogge de combinatie ook klinkt (en ook echt is hoor, laat daar geen twijfel over bestaan), er valt misschien ook wat voor te zeggen om de SBS6-gezichten als vertegenwoordigers van de 'normale Nederlander' af te sturen op de lijsttrekkers. Zeker als je bedenkt dat de journalisten wiens taak het is om Wilders en zijn collega's het vuur na aan de schenen te leggen, ofwel de kans er niet voor krijgen, of als ze die wel krijgen, het nalaten. In zekere zin ligt het lot van de geloofwaardigheid van de politieke journalistiek dus in handen van Rob Geus. Dat is natuurlijk een grapje. Maar eigenlijk niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden