Rob de Jong voelt zich bevrijd bij de PVV

Ariejan Korteweg
null Beeld
Beeld

'Ik zie de koppen al', zegt hij, als ik de treden naar zijn kraakheldere huis in een Haarlemse buitenwijk opstruikel: 'Volkskrantjournalist verongelukt bij bezoek aan PVV-kandidaat. Dan heb je de poppen aan het dansen.'

Op 6 januari maakte Rob de Jong (50), fractieleider van de VVD in Haarlem, bekend dat hij overstapte naar de PVV en plek 31 op de kieslijst voor de Tweede Kamer zou krijgen. De PVV trekt zelden overlopers. De nieuwsgierigheid was gewekt.

Helaas, De Jong wilde geen gesprek. Niet voor, en ook niet na de verkiezingen. Totdat er vorige week ineens een sms kwam. Dit is zijn relaas:

'De PVV-campagne wordt centraal geleid. Ik had me daaraan geconformeerd. Nu dat achter de rug is, wil ik wel praten. Als dat met wederzijds respect gebeurt.

'Destijds stond ik in Rotterdam bij de kerk waar Pim Fortuyn lag opgebaard, een erudiete, charmante man die mij politiek inspireerde. Leefbaar was mij later te veel Henk Westbroek. Ik koos voor de VVD, waar ik op immigratie en identiteit aan de rechterkant belandde.

Rob de Jong (50) Beeld
Rob de Jong (50)Beeld

- Wat ik nu zie is massamigratie, een vluchtelingenstroom waarmee we intolerantie importeren. Op VVD-congressen oogstte dat staande ovaties. Dan dacht ik: vinden we het goed dat we een half miljoen mensen binnenhalen in tien jaar? Het werd zelfgenoegzaam, er was geen klik meer. Als raadslid kon ik niet meer binnen de VVD-lijntjes kleuren.

'Na de zomervakantie sprak ik met Wilders, een bijzonder aardige man. Bij de PVV is de sfeer leuk, mensen komen naar je toe. Dat rebelse sfeertje sprak me aan. Toen de keus gemaakt was, voelde ik me bevrijd.

'Met sommige VVD'ers heb ik nog intens vriendschappelijk contact. Maar bij het afscheid gaven veel raadsleden me geen hand. SP'ers zeiden dat ik vooroploop in de karavaan van onverdraagzaamheid. Ik dacht: rot op, ik ken meer mensen met een kleurtje dan jij in je hele leven zult ontmoeten.

'De samenleving verandert. PVV'ers werken overal, ook bij de Volkskrant. Ik ben hoogopgeleid, homo en mijn vriend is zwart. Dan past het plaatje meteen al niet. De meeste reacties waren positief. Bij de provincie, waar ik werk, zeiden collega's: go Rob.

'Ik had een hogere plek prima gevonden, maar heb 31 geaccepteerd. Je kiest de partij waarbij je je senang voelt. Vertrouw je me, deel je m'n boosheid - daar gaat het om. De grenzeloosheid van de VVD en alles links daarvan snap ik niet. Dan lees ik dat er dertigduizend nareizigers komen - jaarlijks een dorp als Deurne, waar ik vandaan kom. Waarom is dat, meneer Korteweg?

'Be happy, ik wens iedereen rijkdom en geluk. Alleen niet allemaal hier. Laten we proberen er het beste van te maken met de mensen die er zijn, zorg dat ze snel de taal leren. Dat is anders dan het PVV-standpunt, ja. Nederland hoeft niet potdicht.

De brief van Rob de Jong. Beeld
De brief van Rob de Jong.Beeld

'Over de islam ga ik niet veel zeggen; Wilders is onze islamwoordvoerder. Fortuyn zei het al: islam en vrijheid gaan niet samen. Onze cultuur is gewoon beter. Waardeer je dat niet, dan haal je eigenheid uit de samenleving.

'Haarlem is een oase van rust. Ik ben nooit nagefloten. Mijn Surinaamse vriend wordt ook nooit gediscrimineerd. We lopen niet hand in hand, maar dat is omdat ik dat klef vind. Het gaat om cultuur, niet om individuen. Niet de moslim is de bedreiging, maar de islam als die 10 procent van de bevolking uitmaakt.

'Niets in wat Wilders deed of zei verhinderde me toenadering te zoeken. Zijn 'minder Marokkanen' ging om minder criminele Marokkanen met dubbel paspoort. Ook de structuur van partij zonder leden vormt geen belemmering. LPF-toestanden voorkomen stond lang op de eerste plaats. Het is goed in gemeenten mee te doen: je moet mensen de kans geven loyaliteit te tonen. De PVV kiest voor gemeenten waar de aanhang groot is. Dat Haarlem daar niet bij hoort, maakt niet uit. Ik was klaar met de lokale politiek.

'De PVV moet verantwoordelijkheid gaan dragen, zoals de SP doet. Als de partij lokaal is geworteld, moet je met ons praten, zelfs als je geen zin hebt. De boel flink opschudden lijkt me leuk. Ook in Haarlem, dat zelfgenoegzaam is.

'Ik ben nu in politiek niemandsland en ga kijken hoe de PVV zich ontwikkelt. Ik ben meer dan bereid mijn kennis als fractieleider in te brengen. '

a.korteweg@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden