Rob Bus, directeur Management Share

'Het uiteenspatten van de dotcom-bubble heeft bij het grote publiek de indruk achtergelaten dat internet passé is. Het tegendeel is waar....

'Management Share heb ik niet kunnen redden. Deze week viel het doek, nu ook faillissement is aangevraagd voor Edushare, onze laatst overgebleven werkmaatschapppij. Omdat we nog steeds een beursnotering hebben, heb ik alle vertrouwen in een doorstart. Begin juli zijn we uit surseance en hebben we de schuldenlast afgeschud. De uitstaande leningen zijn omgezet in aandelenkapitaal. De balans is weliswaar praktisch nul, maar opgeschoond.

'Zelf ben ik vorig jaar na ruim vijftien jaar uit dienst getreden bij Management Share. Het was al langer onzeker of er voor mij nog een toekomst zou zijn bij het bedrijf. Omdat ik ook voor mezelf moet zorgen, heb ik toen mijn eigen management-bv opgericht. Zo word ik nu gecontracteerd als directeur. Ik doe dit ook voor andere bedrijven zoals SecurIT, een oorspronkelijk Belgisch bedrijf voor informatiebeveiliging, en Mozaiq.net, dat kleine dienstverleners over het voetlicht brengt bij de grote bedrijven. Ik schat dat ik zo'n 200 duizend euro omzet. Precies weet ik het niet. Ik bereken mezelf een salaris uit de bv en daar blijft meestal nog iets in over.

'Van huis uit ben ik informaticus. Ik heb ruim tien jaar als systeembouwer gewerkt voordat ik begin jaren negentig richting management ging. Of ik na de doorstart van Management Share betrokken blijf bij het bedrijf, weet ik niet. Ik heb me gecommitteerd om aan te blijven totdat de zaken netjes zijn afgehandeld.

'Ik heb nu een bescheiden beleggingsportefeuille met 'zekere' fondsen, hoewel je dat tegenwoordig nooit zeker weet. Ik ben zeer actief geweest op de Nasdaq. Ik ben volop meegegaan in de rit naar boven en helaas deels ook in de rit naar beneden. Die portefeuille heb ik helemaal afgebouwd. Het werd zo'n nerveuze aangelegenheid om daar mee bezig te zijn. Je moet er toch permanent met je neus bovenop zitten. We hebben besloten dat dit niet goed voor me is. Dat geld staat nu gewoon veilig op een spaarrekening.

'Al met al bouw ik best een redelijk vermogen op om mijn verplichtingen naar mijn ex-vrouw na te komen, mijn kinderen te laten studeren en straks goed te kunnen leven als ik met pensioen ben. Het is wel wat versnipperd. Ik heb aandelen, een pensioenverzekering, levensverzekeringen op het huis waar mijn ex-vrouw en kinderen wonen en natuurlijk het huis zelf waar overwaarde op zit. Hoewel ik een huis nooit zo als een belegging heb gezien.

'We hebben geen hoge levensstandaard. Mijn nieuwe vrouw en ik vinden het heerlijk om uit eten te gaan en gezellig met vrienden op stap te zijn. Behalve motorrijden heb ik geen dure hobby's. Op vakantie gaan we gewoon gezellig naar Spanje. Misschien dat ik daar ooit een huisje zou willen kopen. Maar dan wil ik wachten tot ik voldoende tijd heb om er ook echt volop van te genieten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden