Roald Triebels mag het Mooiste Boekomslag 2016 winnen

Erik van den Berg
De cover van Roald Triebels. Beeld
De cover van Roald Triebels.Beeld

Het is nogal een gemengd menu, de voorselectie van twintig titels voor Het Mooiste Boekomslag van 2016. Want wat vinden we mooi? Een beeldbankfoto van een bemodderde vrouw (op Helen Vreeswijks young adult-thriller Vermist), een keukentafereel vol gezond groen (The Green Kitchen Smooties) of een omslag waarin je de hand van een grafisch ontwerper herkent (Daan Heerma van Voss' De laatste oorlog)?

De groslijst is het werk van de boekwinkelketen Libris, die sinds 2012 jaarlijks de verkiezing van Het Mooiste Omslag organiseert: lezers kunnen via de Libris-site uit twintig nominaties kiezen, of een omslag voordragen. Een publiekskeuze dus, zij het gestuurd door de Libris-organisatie, die de twintig voordrachten selecteert.

Van 2001 tot 2011, werd het Mooiste Boekomslag toegekend door een vakjury, onder auspiciën van de stichting CPNB en branchetijdschrift Boekblad. Het leverde winnaars op als Het grote boek van de Poezenkrant (ontwerp Piet Schreuders, 2004), Dave Eggers' Wat is de wat (Dog and Pony, 2010) en David van Reybroucks Congo (Studio Jan de Boer, foto Stephan Vanfleteren, 2011).

null Beeld
Beeld

Daar zat een duidelijke artistieke lijn in, terwijl Libris eerder neigt naar wat het goed doet in de boekhandel: thrilleromslagen bijvoorbeeld - naast Vreeswijk ook B.A. Paris' Achter gesloten deuren en Kati Hiekkapelto's Kolibri - die steunen op weinig oorspronkelijke beeldbankfoto's.

Winnaar vorig jaar werd de thriller IJstweeling van S.K. Tremayne, met een omslagfoto (tweeling op de rug gezien aan zee) die evenmin uitblonk in originaliteit. Voor 2016 geven wij de voorkeur aan Roald Triebels' omslag voor De greppel, een grafische verbeelding van de dreigende diepten in Herman Kochs roman.

Mooiste boekomslag 2016

Uitslag 16 januari, Libris.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden