RMS vraagt om waarnemers op Molukken

De Molukse regering in ballingschap, die ijvert voor de onafhankelijke staat RMS, vindt dat Nederland waarnemers moet sturen naar de Molukken....

Van onze verslaggever

Op Ambon heeft het geweld tussen christenen en moslims dit jaar al tot tweehonderd slachtoffers geleid. De RMS-regering vindt dat de Europese Unie zich sterk moet maken voor de onafhankelijkheid van de Molukken.

In Nederland bestaat een groep radicale Molukse jongeren die zich voorbereiden op een gewapende strijd op de Molukken. De RMS-regering weet van het bestaan van deze groep, maar zegt niet te weten hoe groot die is. 'We hebben er geen contact mee.'

Volgens RMS-woordvoerder O. Matulessy zijn er jongeren bereid tot een 'soort heilige oorlog'. Hij voegde eraan toe dat een gewapende strijd geen oplossing biedt voor het probleem op de Molukken.

Molukkers uit noord-Nederland houden vanmiddag een stille tocht in Groningen uit protest tegen het geweld op de Molukken. Zij willen burgemeester Wallage een petitie aanbieden.

Volgens het comité 'Stille Tocht' zijn de ongeregeldheden geregisseerd door uit Jakarta gestuurde provocateurs. Het officiële dodental van tweehonderd sinds 19 januari ligt volgens de organisatie enkele honderden hoger.

De Haagse politie verwacht vandaag 400 demonstrerende Molukkers op het Malieveld, die naar het Vredespaleis zullen lopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden