Weblog

'RKC leert het voetbal: er is leven na de dood'

Elk bezoek aan RKC werkt louterend, want RKC is het bewijs van leven na de schijndood, schrijft voetbalverslaggever Willem Vissers.

OPINIE - Willem Vissers
RKC viert de winst op Groningen (0-3). Beeld anp
RKC viert de winst op Groningen (0-3).Beeld anp

Nu zelfs Johan Cruijff in zijn clubblad De Telegraaf stelt dat de situatie bij Ajax waanzinnig is, is het verstandig de blik naar elders te richten, al is het maar om de gekte te bezweren. Richten we het vizier dus eens op Noord-Brabant, dé voetbalprovincie van Nederland, zeker in kwantitatief opzicht.

Acht Brabantse clubs telt het betaald voetbal en dit stukje spitst zich toe op RKC, dat zichzelf twee weken voor het carnavalsweekeinde terugvindt op de onwaarschijnlijke elfde plaats en bijna veilig is voor degradatie. Gesproken is al over het Wonder van Waalwijk. Beter is: de Waarheid van Waalwijk.

Op voetballend Brabant valt best iets aan te merken, op het aantal clubs bijvoorbeeld. Dat is aan de hoge kant. RBC ging vorig seizoen failliet (FC Oss keerde dit seizoen terug), Willem II degradeerde, Den Bosch en NAC zuchtten onder financiële sores, PSV werd weer geen kampioen, Eindhoven en Helmond Sport draaiden naar behoren. RKC hield de eer hoog en greep het kampioenschap, na een spectaculaire inhaalmanoeuvre langs FC Zwolle.

Het huidige seizoen is Brabant wat beter gezind. PSV is koploper, Eindhoven is met trainer Faber tweede in de eerste divisie, waarin de andere clubs uit de provincie het meer dan redelijk doen. En RKC is de sensatieclub van de eredivisie. Dat is op zijn minst opvallend na het bijna-faillissement van 2009, toen liefhebbers van geel-blauw letterlijk met de pet rondgingen. Zakenman Ben Mandemakers, die zijn naam leende aan het stadion, schoof nog één keer reddende miljoenen toe.

Elk bezoek aan RKC werkt louterend, al is het maar omdat het de grootheid van Feyenoord, PSV, Ajax of FC Twente in perspectief plaatst. Die clubs bestaan niet zonder de RKC's en De Graafschaps van deze wereld. Het is in Waalwijk soms of je in een miniatuurstadion loopt. Het getinte glas van de voorgevel doet denken aan iets in Oekraïne. De patathoek wekt verlangen naar een gehaktbal tijdens de rust, het veld is dichtbij, het fanatieke volk achter het doel lacht om falende vedetten uit de grote stad.

In de perskamer schenkt al jaren dezelfde mevrouw koffie, en de club wordt al sinds 2008 getraind door een man met een naam die perfect past bij de Rooms Katholieke Combinatie: Ruud Brood. Hij promoveerde, degradeerde en promoveerde weer.

Na huren en koopjes jagen staat er een leuk elftal, met sinds de winter zowaar een Hongaarse international, Németh. Bij Ajax lachten ze een beetje om Evander Sno, om dat rare haar en die wat bonkige stijl. Pas na een hartstilstand won hij aan sympathie. Bij RKC, in de herkansing, toont hij zich de kerel met leiderscapaciteiten. Sno hoefde zondag niet eens mee te doen (geschorst) bij de sensationele 0-3 in Groningen. Want ze voetballen nog aardig ook, bij RKC. Ze schakelden de Talentenacademie in, om uit te zoeken of spelers bij ze passen.

Nog steeds zit het voetbal in Brabant ruim in zijn jas, maar RKC is het bewijs van leven na de schijndood. RKC leerde de waanzin op afstand te houden. Dat moet hoop bieden, ook buiten Brabant.

Willem Vissers is voetbalverslaggever van de Volkskrant.
Twitter: @vkwillemvissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden