Riyad zou Bagdad hebben gesteund in nucleair program

Saudi-Arabië werkt al twintig jaar in het geheim aan de ontwikkeling van een kernwapen. Onderdeel van het Saudische programma was de financiering van Iraks nucleaire programma....

REUTER

Reuter

LONDEN

Een woordvoerder van de Saudische ambassade in Londen wilde geen commentaar geven. Ambtenaren van het Britse ministerie van Buitenlandse zaken zeiden niet van het artikel op de hoogte te zijn.

De Sunday Times beweert inzage te hebben gehad in een aantal van de dertienduizend officiële Saudische documenten die in het bezit zijn van Mohammed Khilewi. Hij was de tweede man van de Saudische vertegenwoordiging bij de VN in New York. In mei verliet hij zijn post met medeneming van de stukken. Khilewi verbergt zich nu ergens bij New York en hoopt politiek asiel in de VS te krijgen.

De afvallige diplomaat zou het blad de notulen van een geheime ontmoeting tussen Iraakse en Saudische militairen hebben laten lezen. De ontmoeting vond plaats in 1989, een jaar voor de Iraakse inval in Koeweit. De Saudiërs beloofden toen het nuclaire programma van Saddam Hussein te financieren en gaven de Iraki's verfijnde apparatuur, die Irak nergens anders had kunnen krijgen, aldus het blad.

Uit de documenten, die Khilewi openbaar maakte om 'politiek gekonkel' aan de kaak te stellen, blijkt dat Riyad het Iraakse kernwapenprogramma met vijf miljard dollar heeft gefinancierd. In ruil daarvoor zouden de Iraki's hun technologie delen met Saudi-Arabië. De Saudische geldstroom eindigde pas toen de Golfoorlog uitbrak.

Volgens de Sunday Times is Mohammed Khilewi vrijdag door Amerikaanse agenten gewaarschuwd voor een komplot om hem naar Saudi-Arabië te ontvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden