Riyad wilde Hezbollah bestrijden

CAIRO - Saoedi-Arabië heeft de VS in 2008 voorgesteld een Arabische vredesmacht naar Libanon te sturen die een einde moest maken aan de macht van Hezbollah. De militaire interventie moest vanuit de lucht en de zee worden gesteund door de VS en de NAVO.


Dit blijkt uit Amerikaanse documenten die woensdag door WikiLeaks zijn gepubliceerd. De VS reageerden sceptisch op het voorstel.


Met de interventie wilde Saoedi-Arabië de groeiende invloed van Iran indammen. Teheran is met Syrië een belangrijke steunpilaar van Hezbollah. Het plan toont opnieuw aan hoe nerveus Saoedi-Arabië is over de Iraanse bemoeienis in de regio. Vorige week lekte al uit dat de Saoediërs bij de VS aandrongen op een luchtaanval om het omstreden Iraanse nucleaire programma te vernietigen. Minister van Buitenlandse Zaken Saud al-Faisal deed het Libanon-voorstel in mei 2008 tijdens besprekingen met de Amerikaanse topdiplomaat David Satterfield. Hezbollah was toen verwikkeld in een machtsstrijd met de regering van premier Fouad Siniora. Hezbollah nam grote delen van Beiroet in.


Al-Faisal benadrukte dat een snelle reactie nodig was om te voorkomen dat Siniora zou verliezen. Volgens hem zou een overwinning van Hezbollah neerkomen op een 'Iraanse overname' van geheel Libanon. Een Arabische vredesmacht onder de vlag van de VN moest de orde handhaven in de Libanese hoofdstad.


'Saud concludeerde dat een vredesmacht Hezbollah voor altijd uit Libanon zou houden', staat in het document. Een flink deel zou moeten bestaan uit de Unifil-vredesmacht van de VN in Zuid-Libanon.


De VS en de NAVO moesten volgens de Saoedische bewindsman, behalve voor steun vanuit de lucht en de zee, ook logistieke steun en militair materieel leveren. Hij betoogde dat Libanon het makkelijkste front vormde om de groeiende Iraanse invloed in de regio tegen te gaan. In Irak en de Palestijnse gebieden zou dit veel moeilijker zijn. Al-Faisal vertelde Satterfield, die in Irak was gestationeerd, dat premier Siniora het plan 'krachtig' steunde. Ook werden Egypte, Jordanië en het hoofd van de Arabische Liga op de hoogte gesteld. Syrië werd echter buiten het plan gehouden. 'Wat zou het nut zijn?', vroeg Al-Faisal zich openlijk af.


Washington reageerde lauw. Satterfield vroeg zich af of de actie tegen Hezbollah politiek en militair wel haalbaar was. Met name de steun van de VN voor de operatie leek hem onmogelijk. Als het plan was uitgevoerd, zou het voor het eerst sinds 1983 zijn geweest dat de VS ingrepen in Libanon. Bij zelfmoordaanslagen op Amerikaanse en Franse militairen vielen toen 299 doden. Siniora overleefde de crisis. Wel deed hij concessies aan Hezbollah in een overeenkomst die tot stand kwam na bemiddeling van Qatar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden