NieuwsCoronavirus onder kinderen

RIVM-zoektocht levert maar handvol besmettingen door minderjarigen op

Er zijn ‘geen aanwijzingen dat kinderen een belangrijke rol spelen’ bij de corona-epidemie. Kinderen kunnen weliswaar besmet raken met het virus en er ziek van worden, maar dat overkomt ze veel minder vaak dan volwassenen. Ook gebeurt het maar hoogst zelden dat kinderen het virus doorgeven aan leeftijdsgenoten of volwassenen.

Een school in Wingene, België.Beeld Photo News

Dat blijkt uit de eerste tussenresultaten van een onderzoek naar de verspreiding van het virus bij kinderen, in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Na analyse van honderden geregistreerde besmettingen en detailonderzoek van 54 gezinnen met een covidpatiënt in huis, wist het team slechts 15 gevallen aan te wijzen waarbij tieners of kinderen anderen lijken te hebben aangestoken. In vijf gevallen gaat het daarbij om oudere tieners van tegen de twintig, die al werkzaam zijn als zorgmedewerker; in nog eens vijf gevallen is onzeker of het kind wel de bron is.

Besmettelijkheid is hete aardappel

Dat bevestigt het beeld uit andere, internationale onderzoeken, namelijk dat covid vooral een ziekte is die rondgaat onder volwassenen en ouderen. Zo is van alle haast 47 duizend in ons land geregistreerde covidgevallen minder dan 2 procent jonger dan twintig. Van alle patiënten die in het ziekenhuis belandden, is maar 0,7 procent kind of tiener.

De besmettelijkheid van kinderen is een hete aardappel, omdat scholen vooral tijdens grieppandemieën een beruchte aanjager zijn van nieuwe besmettingen. Enige onrust ontstond er dan ook toen Duits onderzoek vorige maand uitwees dat besmette kinderen net zoveel virusdeeltjes aanmaken als volwassenen. Maar ook daarbij ging het maar om weinig kinderen.

Infectie van ouder op kind

Het RIVM deed twee deelonderzoeken. Bij het ene keek men onder meer naar gevallen van ziekteoverdracht in dezelfde postcode, een stevige aanwijzing dat de besmetting binnen een gezin moet hebben plaatsgevonden. Daaronder zaten 23 patiënten onder de 20. Van hen lijken er maar twee besmet te zijn geraakt door leeftijdsgenoten; de rest moet het virus hebben gekregen van hun ouders of een andere volwassene.

Bij het andere deelonderzoek testte het RIVM-team 54 gezinnen met een besmet gezinslid in hun midden. ‘In die gezinnen vonden we niet één geval van een kind van onder de twaalf dat iemand had besmet’, vertelt onderzoeksleider Susan van den Hof desgevraagd. Bij de wat oudere kinderen troffen de wetenschappers vier gevallen waarbij ze besmetting door het kind ‘niet helemaal konden uitsluiten’, aldus Van den Hof. 

Van alle minderjarigen uit de coronagezinnen testte ongeveer een kwart positief op het virus. Maar ze hadden beduidend minder klachten dan de volwassenen, en meldden bovendien minder luchtwegklachten, zoals keelpijn, hoesten en kortademigheid. ‘Hoe ouder kinderen worden, hoe meer hun ziektebeeld lijkt op dat van ouderen’, zegt Van den Hof. 

Scholen waren dicht

Het onderzoek bij de coronagezinnen is nog in volle gang. De komende tijd hopen de onderzoekers nog eens vijftig gezinnen te werven met een positief getest kind in de gelederen, om beter te kunnen zeggen hoe vaak kinderen het virus overdragen op volwassenen. 

Een nadeel van het huidige gezinsonderzoek is immers dat de scholen tijdens de studie dicht waren. Daardoor hadden de kinderen wellicht minder contact met leeftijdsgenoten dan normaal. Gezinnen zijn voor infectieziekteonderzoek de ideale proeftuin, omdat gezinsleden intensief met elkaar omgaan en vaak ziektekiemen aan elkaar doorgeven.

Saillant detail: in de databanken met covidpatiënten vonden de wetenschappers ook twee baby’s die het virus hadden opgelopen. Te oordelen aan de leeftijd van hun vermoedelijke besmetters, zouden het wel eens de grootouders kunnen zijn die de baby’s aanstaken, schrijven de wetenschappers.

Kabinet zet weer een sein op groen: basisscholen volledig open en reizen naar 12 Europese landen weer mogelijk
Met de volledige openstelling van de basisscholen en een versoepeling van het reisadvies binnen Europa en het Koninkrijk zet het kabinet opnieuw een sein op groen op de uitweg uit de ‘intelligente lockdown’ die in maart van kracht werd. Ook verruiming van de bezoekregeling in de verpleeghuizen komt in zicht. 

Wat weet jij van de nieuwe lockdownregels?
Met Pinksteren kwam Nederland weer een beetje verder tot leven. Maar het regeldoolhof van de anderhalvemetersamenleving blijft even ondoorgrondelijk. We leggen je een aantal situaties voor. Zou jij een boete krijgen? Doe de test.

Wat het onderwijs leert in crisistijd: negen lessen
Nu de klaslokalen in Nederland beetje bij beetje weer opengaan, is het tijd voor een eerste balans. Wat hebben we geleerd van het afstandsonderwijs? Hoe ziet de toekomst van de docent eruit? Over de magie van het klaslokaal en hoe docenten opbloeien als ze professionele ruimte krijgen. De belangrijkste lessen op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden