NieuwsCoronacijfers

RIVM: toename besmettingen stagneert, wel meer besmettingen in verpleeghuizen

Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen week niet verder opgelopen. In de week van 11 tot 18 augustus registreert het RIVM in totaal 4.013 besmette personen, waar er de week daarvoor in totaal 4.036 nieuwe besmettingen werden genoteerd.

Minister Hugo de Jonge (VWS) in gesprek met coronatesters op Schiphol. Een deel van de deze week ontdekte besmettingen lijkt in het buitenland te zijn opgelopen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De afgelopen dagen was al geen groei meer te zien in het aantal nieuwe besmettingen. Waar er vorige week vaak meer dan 600 nieuwe patiënten bijkwamen, daalde dat aantal de laatste dagen gestaag. Vandaag registreert het RIVM 489 nieuwe besmettingen.

Het aantal nieuw geregistreerde ziekenhuisopnamen nam vorige week met 12 personen toe naar 50 nieuwe ziekenhuisopnamen deze week. Het aantal nieuwe sterfgevallen bedroeg vorige week 16 personen, 7 meer dan de week ervoor.

Het aantal personen dat zich heeft laten testen steeg ten opzichte van vorige week met 3.500 naar in totaal 102.487. Dat meldt de GGD-GHOR over de periode tussen 10 en 16 augustus. 3,5 procent van de testen had een positieve uitslag, afgelopen week was dit nog 3,6 procent. Vooral in de regio’s Amsterdam en Rotterdam is het percentage positieve testen hoog: tussen de 6,2 en 8,8 procent.

De meeste besmettingen worden door het RIVM aangetroffen in de provincie Zuid-Holland, waarbij Rotterdam en omgeving een belangrijke brandhaard zijn. Ook in Noord-Holland zijn er veel nieuwe besmettingen bijgekomen, vooral omdat er in Amsterdam veel besmettingen zijn aangetroffen. In het westen van Noord-Brabant zijn er ook veel besmettingen, meldt het RIVM.

Het aantal actieve clusters met besmettingen neemt nog wel toe. Volgens het RIVM zijn er in Nederland nu 438 brandhaarden bekend waarbij meer drie of meer personen besmet zijn. Dat zijn 59 clusters meer dan een week geleden.

Vooral jongeren tussen de 20 en 30 jaar zijn vaak besmet. Maar ook onder vijftigers en zestigers is het aantal besmettingen nog aanzienlijk. Vooral de besmettingen in deze leeftijdscategorie leiden tot ziekenhuisopnamen en soms opnamen op de intensive care.

Het RIVM blijft zich zorgen maken over de problemen bij het bron- en contactonderzoek. Bij een kwart van alle besmette personen is het door capaciteitsgebrek niet mogelijk om de contacten na te speuren. Vooral in Amsterdam en Rotterdam is dat het geval.

Het RIVM denkt dat 119 personen hun besmettingen hebben opgelopen in het buitenland. Vooral Frankrijk en Spanje zouden dan de mogelijke infectieplekken zijn geweest. Het RIVM houdt hierbij wel een slag om de arm, omdat moeilijk is vast te stellen waar iemand besmet is geraakt.

De afgelopen week zijn er 97 besmettingen geconstateerd in verpleeghuizen. Dit aantal ligt hoger dan een week eerder.

Hoewel het aantal besmettingen is gestagneerd, neemt de besmettingsfactor R wel nog steeds toe. Deze R, die aangeeft hoeveel personen besmet worden door één persoon, ligt momenteel op 1,19, schat het RIVM. Pas als de R onder de 1 komt, neemt het aantal besmettingen structureel af. Besmettingsfactor R wordt achteraf berekend en volgt vaak enige tijd later de trend die bij besmettingen zichtbaar is.

De corona-app is nu voor iedereen te downloaden, maar ontmoet nog altijd privacy-kritiek
Stapje voor stapje komt CoronaMelder dichterbij. De app, die moet helpen bij het bron- en contactonderzoek, is beschikbaar in de app-winkels van Google en Apple. Is hij nu klaar?

Na besmetting nummer 33 neemt de druk op Schouten toe om alle nertsenfarms te ruimen
Er is steeds meer onbegrip voor het feit dat nertsenfokkerijen, bewezen brandhaarden van het coronavirus, niet preventief geruimd worden. De minister wil wachten op een nieuw advies van het Outbreak Management Team Zoönosen en heeft de vrijwillige stoppersregeling ook nog niet rond. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden