coronacrisis

RIVM stelde nog nooit zoveel besmettingen op één dag vast (en dat komt door het ruimere testbeleid)

De effecten van het ruimere testbeleid zijn voor het eerst goed zichtbaar. Nog nooit werden er op één dag zoveel nieuwe besmettingen met covid-19 vastgesteld. Het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen is vrijdag licht gedaald. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM over de uitbraak van het coronavirus.

De intensive care-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda.Beeld ANP / Robin Utrecht

Het aantal officieel vastgestelde besmettingen bedraagt in Nederland nu 23.097, een toename van 1.335 op één dag. De hoogst gemelde toename in één dag was tot nu toe 1.224, op 5 april. 

Het aantal besmettingen is een grote onderschatting van het daadwerkelijke aantal besmette personen, omdat het RIVM tot voor kort slechts een deel van de patiënten een test liet ondergaan. Sinds begin deze week wordt er op grotere schaal getest, vooral bij zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis en bij mensen die risico lopen vanwege hun leeftijd of aandoeningen. Door meer te testen, komen er vanzelf ook meer besmettingen aan het licht.

Noord-Brabant is nog steeds de provincie met de meeste besmettingen. In Groningen zijn slechts 251 personen positief getest. Ruim de helft van de besmettingen in Groningen is vastgesteld bij zorgmedewerkers, in Brabant is dit elf procent van de gevallen.

Door 225 nieuwe opnamen zijn er nu 8.197 Nederlanders opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een dag eerder meldde het RIVM 237 nieuwe opnamen. De opnamen zijn niet alleen van vandaag en gisteren, de verwerking duurt vaak enkele dagen.

Het RIVM meldt 115 nieuwe sterfgevallen door covid-19. De meeste sterfgevallen zijn van woensdag en donderdag, maar er werd ook nog een overlijden van 9 maart gemeld. Na twee dagen waarin de gemelde sterfte stabiel was, is dit een daling. De dagen ervoor werden er 147 en 148 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd. Dit zijn alleen overledenen waarbij met een test besmetting met het virus is vastgesteld.

Het werkelijke dodental door het coronavirus kan ongeveer twee keer zo hoog zijn, blijkt uit rapportages van het RIVM en CBS over de totale sterfte in Nederland. Er sterven de afgelopen weken beduidend meer mensen dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Het CBS meldt dat er in de week van 30 maart tot 5 april 5.098 mensen zijn overleden, 673 meer dan een week eerder, en zo’n tweeduizend meer dan normaal voor deze tijd van het jaar. Vooral de sterfte onder personen van 80 jaar of ouder nam fors toe. De cijfers zijn deels nog geschat, maar de meeste overlijdens zijn verwerkt. In deze week meldde het RIVM 1.020 overledenen. Het CBS geeft aan dat de werkelijke sterfte hoger zal zijn, omdat niet iedereen getest wordt. Door naar totale sterfte te kijken, ontstaat een completer beeld van de epidemie.

Vooral in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland laat de sterfte over de afgelopen weken een stijgende lijn zien. Wel neemt de toename van het aantal overledenen in Noord-Brabant en Limburg af volgens het CBS, ook omdat de weeksterfte daar al sinds drie weken verhoogd is. De sterfte voor de eerste week van april zal daar waarschijnlijk meer dan verdubbelen ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste maanden van het jaar. 

In Zuid-Holland verwacht het CBS de grootste groei van het aantal overledenen. Ook in Noord-Holland en Gelderland zal de sterfte toenemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden