NieuwsVoorlichting tweede kamer

RIVM: steeds meer bewijs dat coronavirus in Nederland langzaam uitdooft

Er is steeds meer bewijs dat het coronavirus in Nederland langzaam uitdooft, zegt Jaap van Dissel, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, woensdag in de Tweede Kamer. Toch is een hosannastemming nog niet op zijn plaats.

Dion Mebius
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, staat woensdag de pers te woord in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, staat woensdag de pers te woord in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Net als voorgaande weken laten de grafieken zien dat het zogenoemde reproductiegetal onder de 1 ligt, wat betekent dat iedere met corona besmette persoon gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt.

Verder neemt het aantal nieuwe patiënten op de intensive cares ‘ongelofelijk snel af’, aldus Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), in zijn bijdrage in de Tweede Kamer. ‘Wat je ziet, is dat de curve echt afvlakt’, zegt hij, zelfs al kunnen de aantallen van de afgelopen dagen licht oplopen doordat ziekenhuizen coronapatiënten later melden.

Het aantal nieuwe ic-plekken dat wordt bezet, daalde van 80 op donderdag naar 24 op maandag. Gisteren bereikte de trend een positief dieptepunt, met slechts 15 nieuw bezette plekken. Hiermee is er voor het eerst zicht op verlichting van de druk op de ziekenhuizen, volgens Gommers. Het aantal nieuwe ic-patiënten ligt overigens hoger: bij deze cijfers zijn overlijdens en patiënten die de ic verlaten eraf afgetrokken.

Niet versoepelen

Dit wil allemaal niet zeggen dat Nederland de huidige maatregelen kan versoepelen. RIVM-directeur Van Dissel wijst op het voorbeeld van sars, een ander coronavirus dat in Singapore telkens weer op kleine schaal uitbrak. Eén superverspreider kan een aanzienlijk aantal anderen besmetten. Reken dus niet op een snelle versoepeling van het beleid, waarschuwt Van Dissel.

Ook Gommers waarschuwt voor een hosannastemming. De zorgverleners hebben de handen nog vol. Burn-outs liggen op de loer, vreest hij.

Die zorgen deelt Ronnie van Diemen-Steenvoorde, inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd. Zorgmedewerkers lopen op hun tandvlees. Niet alleen door het werk in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, ook door alles wat erbij komt. Denk aan het vertellen van familie dat ze niet meer mogen langskomen in het verpleeghuis.

De coronacrisis heeft verder grote gevolgen voor de niet-coronazorg in Nederland. De inspecteur-generaal noemt de uitval van de dagbesteding voor Nederlanders met een verstandelijke beperking en mensen die weer overgaan op automutilatie omdat ze niet de geschikte psychische zorg krijgen. ‘Het is zeer intens voor iedereen die het betreft.’

Verpleeghuizen

Van Dissel gaat ook in op de verpleeghuizen, waar het coronavirus hard heeft toegeslagen. In ongeveer 900 van de in totaal 2.500 verpleeghuizen is minstens één persoon besmet.

Dat zegt niets over de huidige situatie in de verpleeghuizen, vervolgt Van Dissel. Maandag werd al bekend dat een kleine 2.000 bewoners met het virus zijn geregistreerd en 281 zijn overleden. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, aangezien niet van alle doden duidelijk is dat ze door het coronavirus zijn overleden. Vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners zijn verpleeghuizen gesloten voor bezoek.

Van Dissel adresseert verder de roep om sneltesten. Die schieten als paddenstoelen uit de grond, maar de kwaliteit wisselt sterk: niet alle mensen die besmet zijn, testen positief. Helemaal uitsluiten wil hij de tests niet, maar eerst moet uit nader onderzoek blijken dat ze goed werken.

Wat voor man is RIVM-directeur Jaap van Dissel?
Opnieuw zijn woensdag alle ogen gericht op Jaap van Dissel als hij de Tweede Kamer weer bijpraat over de stand van de coronacrisis. Wie is de RIVM-directeur die naast premier Rutte uitgroeide tot het gezicht van de bestrijding van de pandemie? Een profiel.

‘We moeten onze vrijheid deels opgeven, anders wacht ons het lot van de dodo’
De mensheid is evolutionair gezien slecht uitgerust tegen pandemieën als het coronavirus. Willen we als soort overleven, dan moeten boven onze natuurlijke neigingen uitstijgen, betoogt hoogleraar evolutionaire psychologie Mark van Vugt.

Op naar het nieuwe normaal, hoe moet dat?
Premier Rutte waarschuwt dat versoepeling van de lockdown stap voor stap zal gaan. Epidemiologen studeren hard op die stappen. Wat zij zeker weten: ‘Het wordt niet meer hetzelfde als in januari.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden