Nieuws

RIVM raakt zicht kwijt op wie gevaccineerd is, vraagt zorginstellingen om cijfers door te geven

Het RIVM doet een dringend beroep op huisartsen en zorginstellingen om de gegevens van gevaccineerden goed in te voeren in het centrale registratiesysteem. Momenteel ontbreekt een goed zicht op wie is gevaccineerd en met welk vaccin. Hierdoor kan het RIVM minder goed vaststellen of de vaccinatie-aanpak voldoende vruchten afwerpt.

Sjors Hofstede en Xander van Uffelen
Prikken in een zorginstelling in Bergen op Zoom. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Prikken in een zorginstelling in Bergen op Zoom.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Slechts 70 procent van alle vaccinatiegegevens wordt momenteel doorgegeven via het landelijke registratiesysteem. Het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) zijn bezorgd over het vertroebelde beeld, zo blijkt uit het meest recente OMT-advies.

‘Voor een onderzoeksinstituut als het RIVM zijn deze cijfers broodnodig. Zodat we kunnen vaststellen hoe effectief de vaccins zijn, maar ook om mensen te kunnen vinden als er eventuele bijwerkingen zijn’, aldus een woordvoerder. Het ontbreken van gegevens is dus ook een nadeel voor de gevaccineerde zelf.

De problemen hebben vooral te maken met de achterstand in registratie bij huisartsen en zorginstellingen. Zij voeren de gegevens over wie is gevaccineerd niet in bij het landelijk registratiesysteem CIMS. Dit systeem wordt door het OMT gebruikt voor monitoring, evaluatie en eventuele bijsturing van de vaccinatiecampagne.

Handmatig doorgeven

Het aanleveren van de vaccinatiegegevens gaat vooral mis bij de uitvoerders die de gegevens handmatig moeten doorgeven. Huisartsen en zorginstellingen gebruiken het systeem nog onvoldoende. Van de 3,2 miljoen door de GGD gezette prikken zijn van meer dan 90 procent de gegevens bekend. De GGD dient de meeste vaccinaties toe. Bij andere partijen ligt het percentage zeker onder de 50 procent.

Volgens een woordvoerder van het RIVM zijn er geen technische belemmeringen voor uitvoerders om de gegevens in te voeren. ‘Waarschijnlijk zien ze het als een administratieve klus die ze een beetje uitstellen.’ Het RIVM gaat daarom alle vaccinerende instellingen bellen om het belang van de gegevens te benadrukken. Sinds woensdag worden hiervoor extra mensen ingezet. De woordvoerder schat dat het gaat om zo’n duizend instellingen.

Wanneer het probleem is opgelost, durft het RIVM niet te zeggen. ‘Wij zitten niet aan de knoppen bij die instellingen. Wel hopen we eind volgende week aan iedereen duidelijk gemaakt te hebben dat wij deze gegevens echt nodig hebben.’ Met een dringend beroep op de instellingen hoopt het RIVM het probleem snel op te lossen.

Privacyregels

Ook privacyregels spelen een rol, al is het een kleine. Ontvangers van een vaccinatie moeten bij een prik namelijk toestemming geven voor het delen van hun gegevens. Alleen als ze instemmen, worden onder meer hun naam, de reden voor hun uitnodiging en het batchnummer van het vaccin doorgegeven aan het RIVM. Volgens het RIVM is er maar een klein percentage dat nee zegt.

Tot dinsdag zijn naar schatting zo’n 5,3 miljoen inentingen toegediend, waarvan 1,1 miljoen in huisartsenpraktijken en 1 miljoen in zorginstellingen. Na een aanvankelijke versnelling van het prikken door de hervatting van het gebruik van AstraZeneca, is in de voorbije week het vaccinatietempo wat afgenomen. Maandag lag het gemiddelde aantal vaccinaties per dag op 85 duizend, een week daarvoor nog rond de 110 duizend. In het huidige tempo wordt het weekdoel op het Coronadashboard voor de tweede week op rij niet gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden