Cijfers bij het nieuwsVaccinaties

RIVM: positieve effecten vaccinatie steeds meer te zien in cijfers, minder 80-plussers opgenomen

RIVM: positieve effecten vaccinatie steeds meer te zien in cijfers

De effecten van de Nederlandse vaccinatiecampagne worden volgens het RIVM steeds duidelijker zichtbaar, nu ook in de ziekenhuiscijfers. Waar begin dit jaar ruim een kwart van alle opgenomen patiënten in het ziekenhuis 80 jaar of ouder was, is dit percentage vorige week gezakt naar zo’n 15 procent. Het RIVM ziet hierin een duidelijke indicatie dat vaccineren effect heeft.

Van de 80-plussers heeft namelijk zo’n 70 procent hun eerste prik gehad. Het vaccineren verbetert ook de situatie in de verpleeghuizen: bijna alle bewoners hebben hun eerste dosis toegediend gekregen, en een groot deel ook de tweede. Volgens het RIVM is hierdoor het besmettingsniveau in verpleeghuizen gedaald tot onder het landelijk gemiddelde van 230 besmettingen per 100 duizend inwoners per week. In week 1 werden per 100 duizend verpleeghuisbewoners zo’n 1.600 mensen positief getest.

Meer besmettingen op school en kinderopvang

Dat het heropenen van scholen van invloed is op het aantal positieve tests, was al te zien in de toenemende besmettingscijfers onder kinderen. Het wordt verder bevestigd door bron- en contactonderzoek. Van alle besmettingen waarvan de GGD’s de mogelijke setting heeft kunnen achterhalen, vond vorige week 8,4 procent plaats op scholen en de kinderopvang, terwijl het gemiddelde vanaf 30 november op 4,5 procent ligt. De meeste gevallen vinden plaats in de thuissituatie, gevolgd door bezoek in de thuissituatie en de werksfeer.

Brazilië telt weer een recordaantal doden

In Brazilië is opnieuw een recordaantal coronadoden geteld in een etmaal. Dinsdag meldde de gezondheidsautoriteiten 2.841 nieuwe sterfgevallen. In Brazilië zijn tot dusver zeker 282 duizend mensen overleden aan covid-19, 1.327 per miljoen inwoners. In absolute zin telden alleen de Verenigde Staten meer doden: 537 duizend, oftewel 1.622 mensen per miljoen Amerikanen. Maar waar in de VS de sterftecijfers de laatste weken fors dalen, schieten ze in Brazilië omhoog. Het wekelijkse gemiddelde van nieuwe doden was begin van het jaar nog 703, nu ligt dat aantal op 1.965.

Vermoedelijke oorzaak is de meer besmettelijke ‘Braziliaanse’ variant. Wetenschappers vermoeden dat deze kan worden bestreden met vaccins, maar door een gebrek aan doses komt de vaccinatiecampagne in Brazilië traag op gang. President Bolsonaro heeft zich meerdere malen laatdunkend uitgelaten over vaccins.

De begraafplaats Nossa Senhora Aparecida in Manaus, in het Amazonewoud in Brazilië. Beeld AFP
De begraafplaats Nossa Senhora Aparecida in Manaus, in het Amazonewoud in Brazilië.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden