nieuws

RIVM: Pfizer- en Moderna-vaccins veilig voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren met Pfizer en Moderna tegen het coronavirus, concludeert het RIVM. Het gezondheidsinstituut baseert zich op data uit de Verenigde Staten, waar na prikken bij negentigduizend vrouwen nog bij niemand bijwerkingen zijn vastgesteld.

Een zwangere vrouw in de rij voor noodhulp bij een kerk in de Amerikaanse staat Massachusetts. In de Verenigde Staten zijn bij zwangere vrouwen geen bijwerkingen geconstateerd na een coronavaccinatie met Pfizer of Moderna. Beeld AP
Een zwangere vrouw in de rij voor noodhulp bij een kerk in de Amerikaanse staat Massachusetts. In de Verenigde Staten zijn bij zwangere vrouwen geen bijwerkingen geconstateerd na een coronavaccinatie met Pfizer of Moderna.Beeld AP

Het RIVM paste het advies woensdagmiddag op haar website. Voorheen gold het advies om alleen zwangere vrouwen met onderliggende aandoeningen te vaccineren. Daar stapt het instituut nu officieel vanaf, omdat uit de cijfers blijkt dat ‘de voordelen van vaccinatie opwegen tegen de nadelen’. Zeker bij de zogeheten mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna lijkt elke angst ongegrond. ‘Op basis van het werkingsmechanisme en de inmiddels verkregen gegevens over deze vaccins, bestaan er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins tegen COVID-19 schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap’, schrijft het RIVM.

Eerder besloot het Verenigd Koninkrijk ook het vaccinatieadvies voor zwangere vrouwen te verruimen, op basis van dezelfde data uit de Verenigde Staten. Daar zijn de probleemloos gevaccineerde vrouwen allemaal met Pfizer of Moderna geprikt. Vooralsnog adviseert het RIVM dus alleen die vaccins bij de groep toe te dienen. Naar de kans op bijwerkingen van Janssen is nog niet genoeg onderzoek gedaan. AstraZeneca wordt in Nederland alleen gebruikt bij mensen ouder dan zestig.

Wat verder meespeelt in het besluit, is dat vrouwen in verwachting een grotere kans hebben om ernstig ziek te raken door het coronavirus. Daarom was het advies al om zwangere vrouwen met onderliggende klachten te prikken, schrijft het RIVM: de kans dat vaccinatie meer schade zou aanrichten dan een coronabesmetting, was al klein. Overigens lijken vrouwen in verwachting volgens het instituut niet ontvankelijker voor het virus en is er geen bewijs dat een infectie invloed heeft op de gezondheid van het kind.

Wat het RIVM betreft, moeten de vrouwen geduldig wachten op hun oproep. Het ministerie van Volksgezondheid weet nog niet of het nieuwe advies de vaccinatiestrategie beïnvloedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden